Op woensdag 31 mei 2017 biedt TEDxAmsterdamED 10 inspirerende sprekers het podium in Theater Amsterdam. Het event is ook live te volgen via de gratis livestream op tedxamsterdamed.nl. De sprekers vertegenwoordigen het thema van dit jaar: 'From an Outside Perspective' 

Sprekers
Tijdens het event komen verschillende perspectieven uitgebreid aan bod: wetenschap, entertainment, ondernemerschap & bedrijfsleven, technologie & design en andere landen & culturen. De sprekers van dit jaar kijken elk vanuit een een ander perspectief naar educatie. 

 • Thijs Homan is in zijn onderzoek en praktijkwerk al vele jaren bezig met de vraag: ‘wat gebeurt er nou eigenlijk écht als organisaties veranderen en ontwikkelen?’. Daarbij benadert hij de conventionele organisatie- en managementtheorievorming kritisch. Thijs kijkt vooral naar de 'lived experience' van mensen om (veranderende) organisaties te kunnen begrijpen. Op TEDxAmsterdamED deelt hij de belangrijkste inzichten die nodig zijn voor een reële transformatie binnen scholen.
 • Ilias El Hadioui, hoogleraar bij Erasmus Universiteit Rotterdam deed onderzoek naar de verhouding tussen de staat- en schoolcultuur en maakt daarin onderscheid tussen masculiene en feminiene waarden. Hij deelt tijdens het event de belangrijkste inzichten uit zijn onderzoek over sociale uitsluiting van jongeren met uiteenlopende etnische achtergronden. 
 • De jonge ondernemers Liam Tjoa en Tim van der Wiel zijn de oprichters van het succesvolle bedrijf GoSpooky. Als jongste succesvolle ondernemers van Nederland adviseren zij grote bedrijven bij hun Snapchat campagnes en strategieën. In hun talk vertellen ze over wat ze niet op school hebben geleerd en wat het bedrijfsleven wel nodig heeft.
 • Stephanie Akkaoui Hughes is oprichtster van architectenbureau AKKA, gespecialiseerd in het ontwerpen van gebouwen die creativiteit, samenwerken en leren ontlokken. Stephanie vertelt over de perfecte leeromgeving en hoe simpele aanpassingen in een gebouw groot effect kunnen hebben op interactie en leren.
 • Jelle Jolles is neuropsycholoog, auteur van het boek het Tienerbrein en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij spreekt over de tiener als ‘werk in uitvoering’ en laat zien hoe de ontwikkeling van het brein en de cognitieve vaardigheden afhankelijk zijn van actieve steun van leerkrachten en ouders. 
 • Maker van de documentaire-hit ‘Down to Earth’, Rolf Winters, komt spreken over de wijze lessen die hij en zijn familie leerden van de Keepers of the Earth gedurende hun zoektocht van vijf jaar naar een nieuw perspectief op het leven.
 • Ivan Words is een spoken word artist uit Rotterdam. Hij geeft optredens op radio FUNx, is initiator van collectief Spoken World en geeft daarnaast les aan MBO-studenten.
 • Anthony Heidweiller was oprichter en artistiek leider van het Utrechtse Yo! Opera Festival dat tussen 2001 en 2011 talloze innovatieve vocale educatie-, community- en participatieprojecten heeft ontwikkeld, gemaakt en gepresenteerd. Voor dit werk ontving Anthony Heidweiller in 2008 de Prins Bernhard Cultuurprijs voor educatie en in 2011 de Cultuurprijs van de stad Utrecht. Vanaf 2012 heeft Heidweiller zijn activiteiten voortgezet onder de naam OPERAMAKERS.
  Anthony vertelt over hoe kunst zijn leven heeft veranderd en lanceert tijdens TEDxAmsterdamED een van de grootste muziekprojecten voor jongeren.
 • Kleine Mo! 'Ik dacht dat alle Marokkanen crimineel worden', zei kleine Mohammed toen hij 10 was. Klein van stuk en groot van geest is hij de uitdaging aangegaan om te onderzoeken of er toekomst is voor Marokkanen in Nederland. Hij is op zoek gegaan naar succesvolle Marokkanen. Zijn video ging viral en had meer dan een miljoen views. Duizenden succesvolle Marokkanen reageerden, geraakt. Mo ging op pad om lessen te krijgen. Hij ontwikkelde zijn eigen ontwikkeltraject op zoek naar toekomst. Hij interviewde Ali B. (producer), Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Mustafa Marghadi (NOS verslaggever), Robin van Duin maakt hiervan een documentaire, samen met Mo en samen met MBO-studenten. De documentaire zal getoond worden op CineKidFestival. Hoe een kleine jongen groot verschil kan maken. Franse Bromet heeft meegedacht over het maken de documentaire en zijn adviezen er over gegeven. 
 • Dr. Cha-Hsuan Liu (瑄家瑄) is universitair docent aan de afdeling interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de universiteit van Utrecht. In 2011 publiceerde zij drie kranten artikelen in China om het Dutch Education System te introduceren en de discussies aan te wakkeren hoe dit in strijd is met het Taiwanese systeem. In januari 2017 heeft een van de Nederlandse kranten, een kolomartikel gepubliceerd waarin de hoge educatieprestaties onder Aziatische migranten worden besproken. Op TEDxAmsterdamED zal zij vertellen over het verschil tussen Nederlands en Chinese educatie.

Het volledige programma en sprekers zijn hier terug te vinden.

Stream
Volg het event live via de gratis livestream op tedexamsterdamed.nl. Of koop hier kaarten.
Tijdens het event worden er live updates gegeven via Facebook, Instagram en Twitter.

Datum: woensdag 31 mei 2017
Tijd: 09:00 uur tot 18:00 uur
Locatie: Theater Amsterdam (Danzigerkade 5)