College van B&W leert op Maria Basisschool over burgerschap

Door Erik Ouwerkerk
, 11 oktober 2017

Leestijd: 5 minuten
 

In de week van het onderwijs bezocht het college van B&W vrijdag 6 oktober drie interessante onderwijslocaties in de stad, waaronder de Maria Basisschool in Midelland. Daar leerden de burgemeester en wethouders onder meer over burgerschap.

Het college van B&W, professionals van de gemeente, en van de Maria Basisschool luisteren op vrijdagochtend 6 oktober in de lerarenkamer allereerst naar de directeur en adjunct-directeur, Ineke van Uden en Joan de Jong. Zij vertellen bevlogen en tegelijkertijd met beide benen op de grond hoe hun school in Middelland (Delfshaven) in een paar jaar tijd van het predikaat ‘zwak’ naar ‘excellent’ ging. De geïntensiveerde driehoek tussen kind, ouders en school heeft daarin volgens hen een grote rol gespeeld, evenals ‘leren met het hele lijf’. Van Uden daarover: ‘Door theater, dans en muziek worden talenten en motivatie aangesproken terwijl de Rots en Water training de kinderen sociaal en communicatief vaardig en weerbaar maakt.’

Hoog bezoek

Klinkt goed. Tijd voor de praktijk. Een deel van de delegatie bezoekt een Rots en Water training in de gymzaal. Een ander deel gaat stil achterin het klaslokaal van groep 8 van juf Liesbeth zitten: Shayna heeft namelijk haar boekenbeurt en leest voor. Heel knap dat ze nog zo goed uit haar woorden komt, want zelfs burgemeester Aboutaleb is erbij!

'Niemand mag je leven bepalen.'

Mening

Dan mag Shayna weer op haar plek zitten; het is tijd voor burgerschap. Hoe kan een leraar dat nu beter inleiden dan met de stakingsactie van de dag ervoor? ‘De meesters en juffen staakten, omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering het werk in het basisonderwijs beloont. Wij kwamen dus voor onze mening uit,’ stelt Liesbeth.

Ze start vervolgens een filmpje om het thema te verdiepen. ‘Vrouwen horen in de keuken’, ‘Vrouwen moeten een hoofddoek dragen’ en meer meningen over vrouwen stapelen elkaar op in de educatieve video. De juf stopt het filmpje en vraagt de klas hoe het voelt. Jermaine steekt zijn vinger op: ‘Niet fijn. Niemand kan je leven bepalen.’ Daar is de klas het over eens, maar het uiten van een mening is toch heel belangrijk: ‘Dan weten anderen hoe ik over iets denk,’ beweert Myram. In sommige landen kan dat niet, beseffen de leerlingen en ze noemen  Marokko en China als voorbeelden. Uitkomen voor je eigen mening kan daar wel eens nare gevolgen hebben.

'Ik wil eerst nog even met je op de foto!'
(Burgemeester Aboutaleb)

Knuffel

Zo heeft de klas in een mum van tijd lastige begrippen als censuur en  vrijheid van meningsuiting behandeld. Liesbeth weet het zelfs te verbinden met de boekenbeurt; Shayna heeft de mening van haar klasgenoten over haar optreden namelijk nog tegoed. Zelf ziet ze dat positief in: ‘Daar leer ik alleen maar van.’ De Heren van de stad moeten de feedback helaas missen, want het Lyceum Rotterdam wacht alweer. ‘Maar ik wil wel eerst nog op de foto met Shayna,’ zegt Aboutaleb. ‘Wat ze er ook van vinden, ík vond dat je het echt fantastisch deed,’ complimenteert hij haar, en geeft haar een grote knuffel. Wat een goed begin van een dag vol leerzame schoolbezoeken!

Een reactie plaatsen