Inspirational learning op Roncalli Mavo

Door Erik Ouwerkerk
, 22 februari 2018

Leestijd: 5 minuten
 

Leren kan heel goed buiten het klaslokaal plaatsvinden. Het kan zelfs internationaal! Dat bewezen scholieren van de Roncalli Mavo samen met hun leeftijdsgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje en Turkije vorige week in Rotterdam.

Er wordt gedanst en gelachen in de aula van de Roncalli Mavo. In een uitgelaten stemming zijn de jongeren bij elkaar in afwachting van de presentatie na een week vol ‘Inspirational Learning’ waar het uitwisselingsproject MUSE om draait: leerlingen brengen hun Engels in de praktijk en leren van elkaar en elkaars cultuur in hun Rotterdamse gastgezin en tijdens excursies.

Vol van belevenissen

Roberto Willems is economiedocent en coördinator internationalisering op de school. Hij vertelt over de opzet van het programma en benoemt de partijen die de internationale uitwisseling mogelijk hebben gemaakt, zoals het EU-programma Erasmus+. De volwassenen luisteren beleefd, maar het zegt de leerlingen maar weinig; zij zijn vooral geïnteresseerd in elkaar en nog vol van de belevenissen van de afgelopen week. En ook dáár gaat het om. Of misschien gaat het wel juist daarom.

Inspirational learning op Roncalli Mavo

Anne Frank Huis

Willems bedankt de scholen voor hun komst en inzet. De economiedocent prijst ook de leerlingen in het bijzonder voor hun inzet en herinnert ze aan hun bezoek aan het Anne Frank Huis: ‘Ik hoopte maar dat het goed zou gaan met zo’n grote groep tegelijk op zo’n beladen plek, maar wij hoefden niemand bij te sturen. Jullie gingen er uit jezelf heel respectvol mee om.’

Dan geeft de mede-oprichter van de International Class van de Roncalli Mavo wijselijk het woord aan de leerlingen, die nog maar moeilijk stil kunnen zitten. De Spaanse Andrea krijgt helaas een black out in de spotlights, hoewel ze de afgelopen dagen met haar ‘gastzus’ Madelon honderduit sprak in het Engels. Alara uit Turkije deelt wel haar ervaringen: ‘Het was geweldig, hier kan ik echt mezelf laten zien. Hier kan ik mezelf zijn!’

Inspirational learning op Roncalli Mavo

Cultuur proeven

Ook OPEN Rotterdam tv was getuige van het project. De 17-jarige Anjelica vertelt daarin over haar ervaring als gastzus van de Zweedse Freda: ‘Ik wil de Nederlandse cultuur laten zien. Niet de klompen en zo… maar culturele cultuur.’ Het illustreert goed waar het programma om draait: het daadwerkelijk beleven van elkaars cultuur, voorbij oppervlakkige beeldvorming. Door uitwisseling zie je wat je deelt en leer je ook de verschillen respecteren, en is een dialoog plotseling mogelijk die in de politiek niet altijd haalbaar is: ‘Een discussie in de groep met mensen van Amnesty International over mensenrechten zorgde weliswaar voor spanning, maar omdat er al echt contact gelegd was, was het wél mogelijk,’ aldus Willems. 

Inspirational learning op Roncalli Mavo

Leerzaam voor leraren

De leraren hebben op didactisch gebied veel bijgeleerd, zoals het programma eveneens beoogt. Door het project merken ze dat de jongens en meisjes in hun klas ook daarbuiten op een actieve manier veel opsteken. ‘De haven van Rotterdam is opeens geen abstract begrip meer uit de schoolboeken, nadat de jongeren er echt middenin hebben gestaan. Het is een ervaring geworden die ze met zich mee zullen dragen voor de rest van hun leven. Onze groep krijgt natuurlijk wel achtergrondinformatie vóór een bezoek aan een museum, maar eenmaal daar aangekomen gaan ze hun eigen gang. En dan blijkt dat ze die vrijheid ook heel goed aankunnen.’

Spontane leermomenten

Misschien nog wel waardevoller is de spontane uitwisseling tussen de jongeren, zoals na afloop van de officiële presentatie. De Turkse delegatie leert het gezelschap hoe ze in Turkije dansen, de Rotterdamse jongeren laten hun muziek horen, en allemaal gaan ze uit hun dak: vriendschap gaat over grenzen heen.

Inspirational learning op Roncalli Mavo

Over MUSE

Het project MUSE trekt Europa door. In het najaar bracht een delegatie een bezoek aan Frankrijk en na de activiteiten in Rotterdam gaat een aantal jongeren in mei naar Duitsland.

 

Een reactie plaatsen