Van cybercrimineel naar ethisch hacker door hackles

Door Marijke Nijboer
, 20 februari 2018

Leestijd: 4 min
 

Steeds meer jongeren hacken. Het is uitdagend en spannend om te kijken of je een systeem kunt binnendringen. Maar voor je het weet ben je een cybercrimineel. Hoe zorgen we dat deze handige jongeren ethische hackers worden? En hoe kan de maatschappij meer gaan profiteren van hun talenten?

Jurre Groenendijk (15) heeft een mechanisme ontworpen dat in een broodtrommel past. Als je die trommel in een kluis legt, kopieert het mechanisme de gegevens van de kaart waarmee de kluis wordt geopend. Jurre’s vergaande digitale handigheid begon op te vallen op zijn school, het Helinium in Hellevoetsluis. Hij vroeg en kreeg toestemming om de school te helpen met het opsporen van hiaten in de beveiliging. Hij heeft al meerdere problemen gemeld. Inmiddels is Jurre verschenen in talloze media. Hij geeft ook lezingen op scholen.

Hack Talk

De scholier was een van de sprekers bij de Hack Talk op 13 februari in het Rotterdamse activiteitencentrum WORM. Daar sprak ook Anouk Vos van de Cyberwerkplaats. Deze brengt, ‘in een wereld die wordt bedreigd door hacks, nepnieuws en phishing’, jongeren gratis digitale vaardigheden bij. Daarna worden zij op weg geholpen naar betaalde banen.

HackTalk in WORM - foto: Max van Dongen

Veel vacatures

Zawadi Done (18) is een van de jongeren die hier momenteel wordt opgeleid. ‘Mensen zouden eens bij de Cyberwerkplaats langs moeten gaan,’ zegt hij, ‘om te zien in welke wereld wij leven en wat wij met onze capaciteiten kunnen doen voor de veiligheid.’ Vos: ‘Er zijn enorm veel vacatures voor securityspecialisten. Opleidingen zouden hun profielen en methodes best een beetje mogen loslaten om hierop in te spelen. En bedrijven zouden op dit terrein meer stages moeten bieden.’

Naast de Cyberwerkplaats volgt Zawadi bij Albeda een opleiding tot applicatieontwikkelaar. Hij vond een zwakke plek in het systeem van zijn school en meldde dit. ‘Ze reageerden niet heel blij’, vertelt hij. ‘Ze namen een paar maatregelen, maar die zwakke plek bestaat nog steeds.’ Dat overkomt ethische hackers regelmatig. Ze melden hun bevindingen netjes. Sommige ontvangers zijn dankbaar, maar veel anderen reageren niet eens.

Cybercrime

Uit een onderzoek in opdracht van Safer Internet Centre Nederland* blijkt dat een op de drie jongeren van 16 of 17 jaar wel eens een cyberdelict heeft gepleegd. Bij de 12- tot 17-jarigen is dat een op de zes. Zij hebben bijvoorbeeld gehackt, zich online als een ander voorgedaan of een film gedownload zonder hiervoor te betalen.

Het kabinet investeert flink in de bestrijding van cybercriminaliteit. Politie en justitie krijgen meer bevoegdheden om cybercrime aan te pakken. Floor Jansen van het Openbaar Ministerie: ‘Hackers kunnen vaak lang hun gang gaan, omdat niemand ze bezig ziet en niemand hen daarom corrigeert. Zo kunnen ze zich ontwikkelen tot cybercriminelen.’

HackTalk in WORM - Foto: Max van Dongen

Op het rechte pad houden

Jongeren beseffen niet dat er zware straffen staan op cybercrime. Wie een computersysteem ontoegankelijk maakt, kan daarvoor twee jaar cel krijgen. Breng je ernstige schade toe of beschadig je bijvoorbeeld een overheidsnetwerk of energiecentrale, dan kan de straf oplopen tot maximaal vijf jaar.

Het kan zomaar misgaan. Een ervaren, oudere hacker: ‘Een jongere weet bijvoorbeeld creditcardgegevens te bemachtigen en schept daar op Facebook over op tegen z’n vrienden. Een crimineel ziet dat en biedt hem geld voor die gegevens. Hoe eerder je een jongere op het rechte pad kunt trekken, hoe beter.’

Hack-les

Is het wel verstandig om dan ook nog eens 'hacklessen' te geven? Jurre: ‘De samenleving wordt steeds digitaler, dus veiligheid wordt steeds belangrijker. Jongeren kunnen daarbij helpen.’ Maar bind je met hacklessen de kat niet op het spek? Jurre: ‘We moeten jongeren voorlichten over wat ze wel en niet moeten doen. We krijgen op school scheikunde. Dat gebruikt toch ook niet iedereen om een bom te maken?’

 

De volgende Hack Talk bij WORM (Boomgaardstraat 71) is op 13 maart vanaf 19 uur.

HackTalk in WORM

*In ROM #2 (april 2018) lees je meer over de resultaten van dit onderzoek in de Infopgraphic.

 

Foto's: Max van Dongen

Lees ook:

Een reactie plaatsen