3 Rotterdamse scholen in finale NK Debatteren voor Scholieren

Rotterdam,
5 december 2017
 

Vrijdag 1 december vond de laatste voorronde plaats van het NK Debatteren voor Scholieren. Het GSR Rotterdam en Wartburg College (locatie Guido de Brès) plaatsen zich hiermee voor de finale. In een eerdere voorronde deed ook het Emmauscollege dit al.

Na drie voorrondes gaan er in totaal 32 scholen door naar de finale, die plaatsvindt op 20 januari op de Universiteit Utrecht. Zij maken kans om dé debatkampioen van Nederland te worden. 

Stellingen

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

  • Palmolie moet verboden worden
  • Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
  • Alcoholreclame moet verboden worden
  • Vloggers moeten tijdens verkiezingstijd verplicht één vlog wijden aan het interviewen van politici

Succesformule

Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Over het NK Debatteren

​Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, Gymnasium Camphusianum in Gorinchem en het Mendelcollege in Haarlem.

Een reactie plaatsen