Brugklassers onderdeel van de Rotterdamse stadsgeschiedenis

Rotterdam,
24 januari 2018
 

Aanstaande vrijdag lezen brugklassers voor uit hun ‘Brieven aan de Toekomst’. Na ruim vijftien jaar te zijn bewaard in een gesloten envelop, openen de originele briefschrijvers op deze dag hun brieven.

Wie in schooljaar 2001-2002 bij Slinge vmbo in de brugklas zat, heeft in het voorjaar van 2002 voor het project ‘Brief aan de Toekomst’ een brief geschreven. Iedere leerling beschreef hierin een gewone dag. Alle brieven zijn per klas in een envelop verzameld die daarna voor 15 jaar werd gesloten. Al die tijd is de inhoud van de brief geheim gebleven.

Aanstaande vrijdag lezen brugklassers voor uit hun ‘Brieven aan de Toekomst’. Na ruim vijftien jaar te zijn bewaard in een gesloten envelop, openen de originele briefschrijvers op deze dag hun brieven. Wie in schooljaar 2001-2002 bij Slinge vmbo in de brugklas zat, heeft in het voorjaar van 2002 voor het project ‘Brief aan de Toekomst’ een brief geschreven. Iedere leerling beschreef hierin een gewone dag. Alle brieven zijn per klas in een envelop verzameld die daarna voor 15 jaar werd gesloten. Al die tijd is de inhoud van de brief geheim gebleven. Voorlezen Omdat er intussen ruim 15 jaar is verstreken, worden de brieven aanstaande vrijdag 26 januari 2018 om 11:00 uur officieel overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam. Daar worden de brieven bewaard en vrijgegeven voor bezoekers. Een aantal van de jonge briefschrijvers zal aanwezig zijn en hun brieven voorlezen. Hoe het Begon In 1998 organiseerden het Meertens Instituut, het Centrum voor Volkscultuur en het Openluchtmuseum Arnhem landelijk het project ‘Brieven aan de Toekomst’. Ruim 52.000 Nederlanders gaven hier gehoor aan en beschreven 15 mei 1998. In navolging hiervan startte Daan de Leeuw, geschiedenisleraar, zijn eigen project in 1999. Dit deed hij met de brugklasleerlingen van Slinge vmbo. Elk jaar wordt dit project opnieuw met succes herhaald.

Voorlezen

Omdat er intussen ruim 15 jaar is verstreken, worden de brieven aanstaande vrijdag 26 januari 2018 om 11:00 uur officieel overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam. Daar worden de brieven bewaard en vrijgegeven voor bezoekers. Een aantal van de jonge briefschrijvers zal aanwezig zijn en hun brieven voorlezen.

Hoe het begon

In 1998 organiseerden het Meertens Instituut, het Centrum voor Volkscultuur en het Openluchtmuseum Arnhem landelijk het project ‘Brieven aan de Toekomst’. Ruim 52.000 Nederlanders gaven hier gehoor aan en beschreven 15 mei 1998. In navolging hiervan startte Daan de Leeuw, geschiedenisleraar, zijn eigen project in 1999. Dit deed hij met de brugklasleerlingen van Slinge vmbo. Elk jaar wordt dit project opnieuw met succes herhaald.

Een reactie plaatsen