Coolsingel-kerstboom door Rotterdamse leerlingen gerecycled tot champagne

Rotterdam,
21 februari 2018
 

In een innovatief zero-waste project krijgt de grote kerstboom op de Coolsingel een tweede leven. De boom wordt door vernieuwende Rotterdammers - waaronder leerlingen van Hout- en Meubilering College, het Grafisch Lyceum en de Horeca Vakschool - van stam tot piek verwerkt tot dranken en producten.

Initiatiefnemer van het project is ondernemer Maidie van den Bos (Bloesembar). Om de 16 meter hoge boom een nieuw leven te geven, werkt zij samen met onder andere drie Rotterdamse scholen. Studenten van het Hout- en Meubilering College (HMC) ontwerpen en maken kistjes van de stam. Een groep studenten van Het Grafisch Lyceum verzorgen de promotie en de huisstijl van de producten. Leerlingen van de Horeca Vakschool Rotterdam bereiden ten slotte enkele gerechten van de Coolsingel-kerstboomproducten. Dat doen zij samen met topchefs Fred Mustert, René Tichelaar en meesterbakker Edwin Prins - alle drie oud-leerlingen van de Vakschool - Erik van Loo, Mario Ridder, Gert Blom, Antoine Schweig, Terry Priem en Floris Versluis.

Zero-waste

In het project maakt Maidie van de kerstboom, die anders in de versnipperaar zou zijn beland, onder meer 1000 liter siroop voor limonade en desserts, 500 flessen champagne en 500 flessen non-alcoholische fermentatie. Hiervoor gebruikt ze de naalden, welke hun citrusachtige aroma vrijgeven tijdens het brouwproces. Ook de andere delen van de boom worden ingezet. De bast en takken worden verwerkt tot ‘smoking chips’ om voedsel en dranken mee te roken. Vervolgens wordt de stam in zijn geheel verwerkt tot houten onderzetters als een visitekaartje van de stad.

Coolsingel-kerstboom door Rotterdamse leerlingen gerecycled tot champagne

Een goede voorbereiding

Afgelopen week hebben de topchefs (goed voor zeven Michelinsterren) met leerlingen van de Horeca Vakschool Rotterdam de Coolsingel-kerstboomproducten in ontvangst genomen om alvast te experimenteren met gerechten. Maandag 5 maart is de eerste presentatie. Daarnaast wordt de eerste fles van de ‘Coolsingelspar - Syrup - Singlebatch 2018’ uitgereikt aan de Wethouder van Onderwijs, jeugd en zorg Sven de Langen en kunnen alle betrokkenen kennis maken met de boom in vele smakelijke vormen. Want wie had gedacht dat deze ene boom de mogelijkheid zou hebben om zo’n gevarieerde groep Rotterdammers te verbinden

Een reactie plaatsen