Fashion Walk met door Zadkine-studenten ontworpen mode

Rotterdam,
11 oktober 2017
 

Dinsdag 10 oktober vormde hartje Rotterdam een denkbeeldige catwalk voor circa 80 studenten van Zadkine Business and fashion. Op deze Dag van de Duurzaamheid liepen zij een uitgebreide route, met mini-modeshows bij de Markthal en op het Stadhuisplein, om aandacht te vragen voor duurzame kleding.
 
Enthousiast over het thema ‘Inspired bij food’, ontwierpen de eerstejaarsstudenten creaties door allerlei materialen uit de voedingsindustrie te hergebruiken. Tassen van take-out- en snoepverpakkingen, kleding van conservenblikjes en pumps versierd met bananenstickers werden goed ontvangen door het publiek. Voor de tweedejaarsstudenten ging dit project een stapje verder. Zij deden trendonderzoek, ontwierpen tops voor de winter 2017-2018, organiseerden de Fashion Walk en zorgden voor goodiebags met onder andere informatie over duurzame mode van naburige winkels. Met elkaar verzorgden de studenten een indrukwekkende Fashion Walk langs de Meent, Mariniersweg, Markthal, Koopgoot, het Stadhuis en via het Hofplein terug naar school aan het Benthemplein.

'Door kleding een ander leven te geven, hoeft er minder te worden gemaakt en weggegooid.’ 

Zadkine studenten hergebruikten allerlei materialen uit de voedingsindustrie

Hergebruik

Dit project is een belangrijk onderdeel van Business and fashion, een opleiding waarbij de nadruk ligt op de commerciële aspecten van de fashion industrie. Studenten leren bijvoorbeeld trends vertalen naar mode, deze promoten en verkopen, maar ook materialen inkopen met een vast budget. Er wordt de studenten meegegeven dat het belangrijk is om zo min mogelijk belastend voor mens en milieu te produceren. Docent José Makor: ‘Een derde van de kleding, geproduceerd in de confectie-industrie, belandt op de vuilnisbelt. Onder andere met dit project leren de studenten dat ze allerlei materialen kunnen omzetten in iets creatiefs. Door kleding een ander leven te geven, hoeft er minder te worden gemaakt en weggegooid.’ Deze gedachte wordt ook doorgevoerd in de opleiding. Makor begeleidt ieder jaar studenten bij het organiseren van fashion shows. De kleding die daarvoor wordt gemaakt, wordt het jaar erop uit elkaar gehaald en hergebruikt voor nieuwe ontwerpen.  

Zadkine studenten organiseren Fashion Walk in Rotterdam Centrum

Business and Fashion 

De opleiding Business and fashion bij Zadkine is een tweetalige mbo-opleiding op niveau 4 in Rotterdam Centrum. Deze tweetalige opleiding met een sterk internationaal karakter is aantrekkelijk voor studenten met interesse in modehandel en mode-industrie. De Fashion Walk is onderdeel van de Dutch Sustainable Fashion Week die van 6 tot 15 oktober 2017 loopt. De Fashion Week is een initiatief van Good Brandz, een bureau dat zich inzet voor duurzame kleding.

foto: Petja Buitendijk

Een reactie plaatsen