Jongeren komen op voor rechten van het kind tijdens Week tegen Kindermishandeling

Rotterdam,
20 november 2017
 

Studenten van Albeda organiseren op dinsdag 21 november een grote Kinderrechtenconferentie op de Erasmus Universiteit Rotterdam en lopen een mars door Rotterdam met aansluitend een debatmanifestatie.

Jongeren laten op die dag publiekelijk zien dat zij op komen voor de Rechten van het Kind en dat slachtoffers van mishandeling er niet alleen voor staan. Zij willen daarnaast samen nadenken over oplossingen om kindermishandeling te stoppen en te voorkomen.

STRONG- Supporting The Rights of New Generations

Dit project, genaamd STRONG (Supporting The Rights of New Generations) maakt ook onderdeel uit van de Week tegen Kindermishandeling. De week is een maatschappelijk appèl om elke vorm van kindermishandeling te voorkomen of te stoppen. Deze dag wordt georganiseerd door Albeda in samenwerking met initiatiefnemer STERK (Stichting Estafettemars voor de Rechten van het Kind), Debatcentrum Arminius en de Erasmus Universiteit (de Erasmus Sustainability Hub en het Wetenschapsknooppunt EUR).

Programma

Estafettemars en debatmanifestatie Mars Om 12.30 uur geeft Sven de Langen, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, het startsein voor de mars vanaf het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam. Bij deze gelegenheid worden door 52 studenten 52 witte rozen geplaatst. Dit ter nagedachtenis van de 52 kinderen die afgelopen jaar in Nederland de dood hebben gevonden ten gevolge van mishandeling. Ruim 300 Albeda-studenten lopen samen met docenten en belangstellenden mee in deze tiende editie van de Estafettemars voor de Rechten van het Kind. De mars eindigt bij Debatcentrum Arminius.

Debat

Om 13.15 uur opent Andrew Makkinga het debat. Het debat gaat over allerlei vormen van kindermishandeling en verwaarlozing. En wat mbo-studenten als toekomstige professionals hierin kunnen betekenen. Ze gaan in debat met professionals, politici en ervaringsdeskundigen.
In het panel zitten onder andere:

- Kees van der Burg, directeur generaal Jeugd & Maatschappelijke Zorg
- Reinier Lagerwerf, secretaris van de Kinderombudsman
- Andrea Kolijn, meldindex sisa van de gemeente Rotterdam
- Charif Noël, ervaringsdeskundige/student Albeda
- Yvonne Knijnenburg, gedragsdeskundige Bureau Jeugdzorg/ AMK Rotterdam

Presentatie: Andrew Makkinga. Optreden van jonge talentvolle artiesten zoals Sevgi Karacaoglan, Jared Hiwat, An acoustic performance Rotterdam ‘’Ook Leuk’’ en een dance act van Rotterdamse kinderen. Het debat eindigt rond 15.30 uur.

STRONG conferentie

In samenwerking met de Erasmus Universiteit organiseert Albeda de STRONG mbo-kinderrechtenconferentie voor ruim 900 laatstejaars mbo-studenten (17-25 jaar) uit heel Nederland. Studenten en hun praktijkbegeleiders worden op deze manier met wetenschappers en andere professionals in contact gebracht. Hiermee wordt een brug geslagen tussen studenten van agogische opleidingen, de wetenschap en beroepskrachten. Studenten en professionals worden aangezet tot nadenken over kinderrechten en krijgen handvatten om in de beroepspraktijk rechten van kinderen te bewaken. Tijdens de conferentie spreken verschillende hoogleraren en er worden diverse workshops gegeven door professionals en (ervarings)deskundigen. Onder andere:

- Danny Dijkhuizen, rapper ‘Flinke Jongen’
- Ted Kloosterboer, ervaringsdeskundige Stichting Praat
- Prof. Ramon Lindauer, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie UvA
- Esmah Lahlah, lector Kindermishandeling Universiteit Groningen
- Carrie Jansen, jeugdrechtenadvocaat – kinderrechten en jeugdrecht
- Wetenschapsknooppunt, Onderzoek vaardigheden en Kinderrechten - EUR

Meer info

Kijk voor meer informatie op www.albeda.nl/strong en www.rechtenvanhetkind.com


Een reactie plaatsen