Leerlingen Veenoord vmbo zijn kapitein op eigen schip

Rotterdam,
21 september 2017
 

Vier dagen meedraaien met de bemanning op de 100-jarige Oosterschelde. Dit bijzondere cadeau werd door JINC aangeboden aan 16 leerlingen van Veenoord vmbo uit Rotterdam-Zuid. Onder de noemer 'Kapitein op eigen schip' werkte Veenoord hierin samen met de rederij Oosterschelde en stichting JINC*. Doel van de reis: de deelnemende jongeren kennis laten maken met het maritieme leven en aan boord, leren samenwerken en sociale vaardigheden leren ontwikkelen.

Na te zijn uitgezwaaid door hun klasgenoten vertrok op 11 september de groep leerlingen van Veenoord voor een letterlijk stormachtige maar onvergetelijke reis op de Rotterdamse driemaster 'Oosterschelde' richting Texel. Zij werden vergezeld door een uitgebreid team, waaronder twee docenten van Veenoord. Donderdag 14 september kwamen zij aan het einde van de middag weer aan in hun thuisstad Rotterdam.

Storm, regen, wind en… zon!

'We hebben alle weertypen gehad: storm, regen, maar ook een heerlijk zonnetje', zegt Wim den Otter, één van de twee Veenoord-docenten aan boord. 'Sommigen werden zeeziek. Maar ondanks dat en andere ontberingen, waren de leerlingen duidelijk heel enthousiast. Ook op de dag van aankomst, terug in Rotterdam was de positiviteit nog steeds volop aanwezig. Ze hebben van alles geleerd: meedraaien op het dek, helpensturen, maar ook presenteren en oefenen in rollenspellen en zoeken naar verschillende manieren om iets te zeggen. We hebben het met elkaar een soort "grote stage"genoemd. Het was in ieder geval op alle fronten een unieke ervaring, ook voor mijzelf als docent’.

Beproeving

De twaalf uur durende zeiltocht naar Texel was een beproeving voor leerlingen en begeleiders. ‘Die dag dat we allemaal moesten overgeven was wat minder’, aldus Hind, een van de zestien ‘kapiteins’. ‘Ik heb gemberthee gedronken tegen zeeziekte. Niet echt lekker, maar het hielp gelukkig wel een beetje’. Ondanks de ontberingen op deze dag had niemand deze trip willen missen. De reis was voor de kapiteins eigenlijk te kort. ‘Van tevoren vond ik vier dagen best wel lang. Maar de dagen zijn echt omgevlogen’. Jay vond het spannend om de reis te maken, maar wil eigenlijk snel weer terug naar de Oosterschelde.

Leerlingen Veenoord vmbo kapitein op eigen schip

Klimmen en klauteren

Weer of geen weer, bijna alle ‘kapiteins’ zijn de mast ingeklommen. Voor Hind een belangrijke reden om mee te willen met de trip. ‘Het was echt eng om de mast in te klimmen. Het zag er zo hoog uit. Ik heb het gewoon gedaan en het was zo gaaf om daar boven te staan.’ Het leven op het schip is toch anders dan op de wal. Alleen het slapen in de kleine hutten was al een belevenis. Angelique: ‘Ik ben de eerste avond al uit het bed gevallen en ik was niet de enige’.

Werksessies

Tijdens de reis volgden leerlingen ook trainingen waarin ze zichzelf en anderen beter leerden kennen. Hoewel de leerlingen uit verschillende klassen afkomstig waren, zijn ze een hechte groep geworden, waarbinnen sprake was van een bijzonder open sfeer. Een belangrijke thema was samenwerken. Een oefening bestond uit een rollenspel waarin het draaide om het geven van feedback. Je werkt samen met een ander op het schip die de kantjes ervan af loopt. Hoe ga je daar mee om?

Grip op de groei

In het kader van het 100-jarig jubileum is rederij de ‘Oosterschelde’ een samenwerking aangegaan met JINC* en Veenoord vmbo. Veenoord vmbo is één van de 23 scholen van LMC Voortgezet Onderwijs. Veenoord vmbo staat voor grip op de groei van leerlingen. Leerlingen volgen hun persoonlijke leerroute en doen waar mogelijk vakken op een hoger niveau (BB/KB/TL). Zij zetten prestaties neer die gevierd worden en waar zij trots op zijn. Het Veenoord-diploma is het bewijs van de juiste skills om te slagen op het mbo en in de samenleving. Zie ook: www.veenoord.info.

Een reactie plaatsen