Scholieren denken mee met Algemene Rekenkamer

Den Haag,
20 maart 2017
 

‘Waar moet de Algemene Rekenkamer mee aan de slag?’ Op zaterdag 25 maart geven acht scholierenteams antwoord op deze vraag tijdens de Grondwetdag Scholieren Challenge. In de jury zit onder anderen Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer. Het team met het beste idee wint een rondleiding achter de schermen bij de Tweede Kamer en een ontvangst bij de Algemene Rekenkamer op Verantwoordingsdag.

Van idee naar pitch
In het najaar van 2016 zijn scholieren uit heel Nederland uitgenodigd om een voorstel te doen voor een onderzoek dat de Algemene Rekenkamer zou moeten uitvoeren. Bij de Challenge gaat het vooral om de argumentatie waarom de Rekenkamer het onderzoek zou moeten doen. Onder begeleiding van studenten van Tilburg University (leerstoel v-fonds) werkten de acht finalisten hun idee uit tot een pitch die zij tijdens de finale op 25 maart zullen presenteren aan de jury. 

Scholieren denken mee met Algemene Rekenkamer3 Rotterdamse scholen in de finale
Acht teams staan in de finale. In totaal zijn wel drie daarvan afkomstig van Rotterdamse scholen. Eén team komt van het Avicenna College, twee ervan van het Emmauscollege. De overige teams komen van scholen uit Nijverdal, Gulpen, Amersfoort en Leiden.

De finale wordt gepresenteerd door voormalig parlementair verslaggever Frits Bloemberg. De jury van de Grondwetdag Challenge bestaat uit:

  • Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer
  • Barbara Baarsma, hoogleraar economie (Universiteit van Amsterdam) en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER)
  • Eva Wiessing, verslaggever economie bij de NOS
  • Pieter Duisenberg, Tweede Kamerlid voor de VVD

Prijs
Het winnende team wordt op Verantwoordingsdag, de derde woensdag van mei, uitgenodigd voor een bezoek aan de Algemene Rekenkamer en een rondleiding achter de schermen van de Tweede Kamer.

Praktische informatie finale
De finale vindt plaats op zaterdag 25 maart, 11:00 – 15:00 uur, bij de Hoge Raad der Nederlanden (Korte Voorhout 8, Den Haag).

Over de Grondwetdag
De Grondwetdag Challenge is onderdeel van de jaarlijkse Grondwetdag. De Grondwetdag wordt georganiseerd door ProDemos, het Montesquieu Instituut, Tilburg University (sponsor v-fonds), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Den Haag. Het doel van Grondwetdag is om jaarlijks aandacht te besteden aan constitutionele vraagstukken.
Meer informatie over Grondwetdag en de Scholieren Challenge op: www.grondwetdag.nl

Een reactie plaatsen