Technasiumleerlingen verslaan maritieme experts in ontwerpwedstrijd

Rotterdam,
20 februari 2018
 

De 'Green E-ball' van vier Technasiumleerlingen van Melanchthon Bergschenhoek is door de bezoekers van de ‘Offshore Experience’ in het Maritiem Museum Rotterdam uitgeroepen tot het beste idee voor duurzame energie op zee in 2017.

Hiermee verslaan de leerlingen onder andere studenten van TU Delft en technisch ingenieurs uit de maritieme industrie. Deze voorjaarsvakantie krijgt de hit-expo Offshore Experience ‘nieuwe energie’ met acht nieuwe innovatie ideeën voor de toekomst van energiewinning op zee. Een jaar lang kunnen bezoekers stemmen op hun favoriet van 2018.

Techniasiumleerlingen verslaan maritieme experts in ontwerpwedstrijd

Magnetische bal

Winnaars Ilse, Meike, Laura en Nikki brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN waar een prototype van hun ontwerp getest wordt in een gesimuleerde zee. Het idee van de meiden (15/16 jaar) van Melanchthon Bergschenhoek is om op zee een grote bal te plaatsen met aan de binnenkant ringen van koperdraad. In de zogenaamde ‘Green E-ball’ zit een kleinere bal met magnetische strips die door golfbeweging heen en weer beweegt in de bal met koperdraad. Hierdoor ontstaat spanning en dus elektrische energie. De ballen komen te liggen rondom windmolenparken en boorplatformen, zodat de reeds bestaande elektriciteitskabels worden hergebruikt.

Bekijk hier de pitch waarin de meiden hun idee uitlegden.

Techniasiumleerlingen verslaan maritieme experts in ontwerpwedstrijd

Toekomst in techniek

Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers in de Offshore Experience stemmen op acht nieuwe ideeën van basisschool- en technasia-leerlingen, studenten en maritieme experts. De ideeën komen onder andere voort uit techniekeducatieprojecten rondom het vak ‘Onderzoek en Ontwerpen’ die het Maritiem Museum organiseert in samenwerking met het maritieme bedrijfsleven, het onderwijs, JINC-Bliksemstages en Mad Science. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Verolme Trust. 

Een reactie plaatsen