Op zondag 28 oktober 2018 viert de stichting Huis van Erasmus de geboortedag (1466) van Erasmus. De stichting hoopt bij te dragen aan een vreedzame wereld, dit door een concrete hedendaagse invulling te geven aan het gedachtegoed van Erasmus.

Erasmus hield zich al intensief bezig met opvoeding en onderwijs tot verantwoordelijke burgers. Nu weer actueler dan ooit, gezien het verplichte onderdeel “burgerschapsvorming” in het onderwijs. 

Het is beter een varken te zijn dan een mens zonder beschaving en geweten.
Desiderius Erasmus Roterodamus

Inhoud

In de lezing zal Micha de Winter ingaan op het pedagogische offensief dat nodig is tegen ‘de democratie van de straat’. Na de lezing volgt onder leiding van Theo Kemperman (directeur van de Bibliotheek), een samenspraak met De Winter, met u, het publiek, en met een panel. Daaraan nemen deel: Jan de Bas (filosofiegroep Rotterdam, Pabo Dordrecht), Arie de Bruin (voorzitter Korczak-stichting), Hélène Dongelmans (De Vreedzame School, CED-Groep), Dennis de Vries (De Vreedzame Wijk Utrecht) en Joke van der Zwaard (onderzoekster, initiatiefneemster Leeszaal-West). Na de bijeenkomst is er een gezellig samenzijn om de discussie informeel voort te zetten.

Spreker

Micha de Winter is nauw betrokken bij de concepten Vreedzame School en Vreedzame Wijk. Inmiddels hebben bijna duizend basisscholen zich bij deze beweging aangesloten.

Tijdstip

14.00-16.00, de zaal gaat om 13.30 open

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam, Centrale Bibliotheek (Hoogstraat 110)

Aanmelden

bij Rein Heijne, via mail: r.heijne@huisvanerasmus.nl

Entree

€ 5,-, incl. koffie/thee vooraf