Boijmans brengt kunst de klas in

Door Sanne van der Most
, 8 januari 2020

Leestijd: 5 minuten
 

Museum Boijmans Van Beuningen wordt grootschalig gerenoveerd en vernieuwd. Tijdens de verbouwing is het museum gesloten en staan de kunstwerken in een extern depot. Zonde, vinden ze bij Boijmans. Zeker voor de jongere generatie. Om kinderen toch met de museumcollectie in aanraking te laten komen, zijn ze het project Boijmans in de Klas gestart.  

‘Hallo allemaal, ik ben Esther en ik ben van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Wie van jullie is daar wel eens geweest?’ Er gaan heel wat vingers omhoog. ‘Weet je nog wat je daar hebt gezien?’ Even is het stil. Het is blijkbaar al even geleden. ‘De pindakaasvloer’, zegt een jongen vooraan. ‘Dat is een goeie’, knikt Esther. ‘Een hele grote gebogen schroef’, roept een meisje naast hem. ‘Al die clowns die op de grond zaten en lagen’, zegt haar buurvrouw.

Surreële kunstvoorwerpen

Mooie voorbeelden, vindt museumdocent Esther. Deze kunstwerken hebben blijkbaar veel indruk op de leerlingen gemaakt en brachten hen op jonge leeftijd in aanraking met kunst. Daarom is het extra jammer dat Boijmans nu tijdelijk gesloten is. Maar dat weerhoudt het museum er niet van de collectie toch aan zo veel mogelijk leerlingen te laten zien. Zoals een serie surreële kunstvoorwerpen, die Esther vandaag heeft meegenomen naar de Wolfert Dalton in Hillegersberg om daar aan de leerlingen te laten zien.

Boijmans in de klas_Sanne van der Most

Alleen kijken, niet aanraken

Het is goud, glimmend, helemaal glad en het lijkt nergens op. Maar het is wél mooi. Één voor één voor een mogen de Havo 3-leerlingen van de Wolfert Dalton naar het kunstwerk kijken. Alleen kijken, niet aanraken, want daar is het te uniek voor. Voorzichtig lopen Esther en de art-handlers, haar collega’s van het museum, met alle kunstwerken langs de tafeltjes. Na de gouden homp volgt een strijkijzer met spijkers en een haarborstel met echt haar in plaats van borstelpennetjes. ‘Onverwachte Ontmoetingen’, heet de les dan ook. Dingen die anders zijn dan je gewend bent. Vervreemdende collectiestukken die aanzetten tot nadenken.

Chocolade van kinderen gemaakt

Dat is dan ook een van de opdrachten die de museummedewerkers de leerlingen geven. ‘Dingen die echt bestaan maar dan met een rare twist zodat ze prikkelen tot nadenken. Gekke woorden, rare combinaties, letterlijke dingen die je ook echt voor je kunt zien als je ze in kunst zou omzetten. Even is het stil maar dan gaat de eerste vinger omhoog. ‘Kinderchocolade’, zegt een van de leerlingen dan, met een grote smile op zijn gezicht. Je ziet de rest even nadenken, maar dan valt het kwartje. ‘Chocolade van kinderen gemaakt. Dat is best eng’, lacht een meisje. En dan gaat iedereen los. Een vergrootglas, een waterfles, een regenjas, een potlood en nog een heleboel andere voorwerpen passeren de revue. Daarna gaan ze ook echt zelf aan de slag. Met een stukje klei en dichte ogen. Een paar minuten lang voelen en kleien zonder dat je ziet wat je doet en daarna kijken wat het resultaat is. En ook dat is zeer inspirerend.

Boijmans in de klas_Sanne van der Most

Zeker tot 2021

De les is een groot succes. ‘Geweldig’, zegt Sharon Cohen, die de communicatie doet voor het museum. ‘De verbouwing gaat nog wel even duren. In 2026 gaat het museum pas weer open. Gelukkig komt de hele collectie van 151.000 kunstwerken in het najaar van 2021 weer bijeen in het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld: Depot Boijmans Van Beuningen dat dan opent. Hoe zonde zou het zijn als een hele generatie niet in aanraking komt met al die bijzondere en unieke kunstwerken van Boijmans? Voor iedere leeftijdsgroep hebben we daarom verschillende lessen ontwikkeld, van primair tot voortgezet onderwijs en van lessen over de 17e eeuw tot hedendaagse kunst en lessen over surrealisme.’ De interesse is groot. ‘Voor het schooljaar 2019-2020 hebben scholen al zo’n 170 lessen geboekt’, vervolgt ze. ‘We gaan naar de brede regio Rotterdam, dus ook naar Den Haag. Binnenkort geven we ruim twintig lessen op een basisschool in Gouda.’ Voor volgend schooljaar kunnen lessen inmiddels ook worden geboekt.

Boijmans in de klas_Sanne van der Most

Meer info

Wil je meer weten over dit project en het aanbod van Boijmans Van Beuningen voor scholen? Kijk dan op de site Boijmans.nl/onderwijs.

 

foto: Sanne van der Most

Een reactie plaatsen