Column Anne-Marie - Uit liefde voor de leraar

Door Anne-Marie Plasschaert
, 9 april 2019

Leestijd: 4 minuten
 

Op de Dag van de liefde hadden wij een schoolbrede-studiedag. Vanzelfsprekend luidde het thema: ‘Uit liefde voor het onderwijs’.

Mooi dat het management zo in ons investeert met inhoud en verdieping en niet alleen voor de docent. Ook het ondersteunend personeel hoort erbij en dat is goed voor een ruime helft van de medewerkers. Een algemene studiedag betekent een bomvolle zaal, want niemand waagt het om weg te blijven - formeel of informeel sta je geregistreerd.

De studiedagen kennen een vaste structuur. Een grappige docent is spreekstalmeester, er zijn workshops die vaak een leukere titel dan inhoud hebben, er wordt een heerlijke lunch geserveerd, de afsluiting bestaat uit een komische noot, hapje en drankje. Zelf vind ik de door het management ingehuurde gastspreker die de dag inleidt, het belangrijkste: steevast een interessante figuur die wat te melden heeft.

Dit keer bijt Jan Rotmans de spits af. En wie Jan Rotmans kent, weet dat het gaat over verandering. Of zoals hij zegt: ‘Wij leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk’, om daarmee de grootsheid te duiden van de kentering die wij meemaken. Wel zo groot als de industriële revolutie in de negentiende eeuw. Je ziet dan ook precies dezelfde mechanismen, zoals angst onder lager opgeleiden, groei van populisme en chaos waarin een nieuwe orde ontstaat, legt Rotmans uit.

Net als trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar op de studiedag van vorig jaar, biedt Rotmans ons een blik in de toekomst, waarin techniek en data het totale leven bepalen. Niets om angstig voor te zijn, zeggen beiden, want de mens en daarmee de leraar komt meer dan ooit centraal te staan. Nu is het systeem nog belangrijker dan het goed functioneren van de mens; we zitten gevangen in regels en structuren. ‘Maar - en ik word een beetje ondeugend - wij moeten opstandig zijn, kritisch kijken naar organisaties, inspectie, management…’ Het is niet langer top-down maar bottum-up, in platte organisaties, en niet controlerend maar met vertrouwen. ‘De toekomst ligt in uw handen’, houdt Rotmans zijn publiek voor, ‘Hier is uw kans!’ Ons management heeft de zaal dan al verlaten, vast omwille van goede redenen. Maar toch… bottum-up, een platte organisatie? Dat vraagt om een aparte terugkom-studiedag voor ons management, alleen al ‘uit liefde voor de leraar’.

 


Anne-Marie Plasschaert schrijft voor het ROM over haar belevenissen als docent Journalistiek op het Grafisch Lyceum.

Deze column verscheen in ROM2, april 2019.

foto: Jobke Rensen

Een reactie plaatsen