Erasmus voor de Klas

Door Sanne van der Most
, 2 november 2016

Leestijd: 4 min
 

Terug naar je oude basisschool om te vertellen over je nieuwe middelbare school. Hoe cool is dat? Ter ere van de geboortedag van Desiderius Erasmus gaven 200 eersteklassers van het Erasmiaans Gymnasium op hun oude groep 8 een presentatie over deze belangrijke Rotterdammer. Ook op de Hildegaertschool in Hillegersberg.

Een beetje onwennig staan Charlotte, Wies en Sarah uit 1A voor hun oude klas. Op het digibord achter hen  is hun presentatie te zien, voor hen staat een iPad. Gelukkig hebben ze alles tot in de puntjes voorbereid en uitgezocht, dus echt misgaan kan het niet. ‘Omdat Erasmus geboren is in Rotterdam en veel belangrijke dingen voor de stad heeft gedaan, is er veel naar hem vernoemd. Zoals de Erasmus Universiteit, de Erasmusburg en het Erasmiaans Gymnasium, onze school dus,’ trapt Sarah af. ‘Op de plek waar hij is geboren, bij de Laurenskerk, staat nu zijn standbeeld,’ gaat Wies verder. ‘Erasmus was een groot schrijver. In Lof der Zotheid laat Erasmus Vrouwe Zotheid allerlei mensen belachelijk maken. In de Colloquia schrijft hij over onderwijs, oorlog, opvoeding, recht en hoe je je moest gedragen. Ook heeft Erasmus een werk nagelaten waarin duizenden spreekwoorden en gezegdes zijn opgenomen: de Adagia.’

Ambassadeurs

In 2008, ter gelegenheid van het 680-jarig bestaan van het Erasmiaans Gymnasium wilde de school ‘iets cultureels met de stad doen’. Zo ontstond het idee voor het project Erasmus voor de Klas. Een samenwerking met het Erasmushuis Rotterdam, met als doel zijn naamsbekendheid te vergroten en Rotterdam weer dé stad van Erasmus te maken. Een stad waar wellevendheid en verdraagzaamheid de omgangsvormen bepalen, geïnspireerd door zijn ideeën. Erasmus voor de Klas was een groot succes en groeide uit tot jaarlijkse traditie. En zo togen op donderdag 27 oktober, een dag voor zijn geboortedag ,wederom alle eersteklassers als ambassadeurs naar hun oude basisschool om aan zo’n 3.500 groep 8-leerlingen uit te leggen wie Erasmus was en waarom zijn ideeën tot op de dag van vandaag nog steeds zo bepalend zijn.

Leerlingen van het Erasmiaans geven een presentatie over Erasmus op de Hildegaertschool

Van een mug een olifant

Als Charlotte begint te vertellen over haar nieuwe school, spitsen alle oren zich. ‘Het Erasmiaans Gymnasium is een van de oudste scholen in Nederland. Ons schoollied is geschreven in het Grieks en het Latijn. In het begin vond ik het wel even wennen. Al dat huiswerk en die lange dagen. Maar inmiddels voel ik me er helemaal thuis. Op onze school werken we met iPads. Daardoor hoef je geen zware boeken meer mee te sjouwen en dat is heel fijn.’ Dan is het tijd voor de quiz. Even kijken of de leerlingen van groep 8 wel goed hebben opgelet. ‘Wat kon Erasmus wat andere mensen niet konden?’, vraagt Charlotte. Vier vingers gaan omhoog, maar niemand weet het antwoord. Volgende vraag. ‘Waarom was Erasmus boos op de kerk?’ Die weten ze wel! Tot slot noemen de eersteklassers nog wat Latijnse spreuken, die staan afgebeeld op het digibord. Aan groep 8 de taak om te raden welk plaatje erbij hoort. ‘Elephantum ex musca facere.’ Ook die weten ze gelukkig wel. Zijn zij de nieuwe lichting voor volgend jaar? 

foto: Sanne van der Most

Een reactie plaatsen