Good practices: minder werkdruk

Door ROM Redactie
, 19 november 2019

Leestijd: 5 minuten
 

Ineke Weenink bezocht de afgelopen twee jaar veel scholen in en om Rotterdam. Ze zag en hoorde veel handige voorbeelden om werkdruk te verminderen. De conclusie die zij trok: het is belangrijk om binnen je team kennis en ervaringen uit te wisselen.

In dit artikel deelt Ineke praktische manieren om de ervaring van werkdruk te veranderen.

Praten over plezier

Het is zinvol om een studiedag te besteden aan het thema werkplezier. Ineke ging op verschillende scholen met het team in gesprek aan de hand van werkvormen. Waar haalt ieder zijn/haar werkplezier uit? En hoe zorg je er met elkaar voor dat je energie blijft krijgen? De gesprekken resulteerden in een overzicht van energiegevers en –nemers. Met dit overzicht kon elk team een plan van aanpak maken om energiegevers meer aandacht te geven en energievretende processen te veranderen.
Een mooi voorbeeld hiervan is een school waarvan een deel van het team twee keer per week na schooltijd samen gaat sporten. Daardoor is er een vast tijdstip waarop iedereen naar huis gaat. De leerkrachten praten tijdens het sporten lekker bij, ze stemmen af én iedereen doet weer energie op.

Good practices: minder werkdruk

Efficiënt met administratie

Administratieve taken zorgen in het onderwijs voor veel werkdruk. Het is raadzaam om dit soort werkzaamheden eens kritisch tegen het licht te houden. Enkele voorbeelden van hoe scholen dit doen:

 • Dubbelingen schrappen
  In het LVS staat al veel informatie over leerlingen. Ook voor aandachtsleerlingen is er vaak al extra informatie vastgelegd. Zijn overdrachtsformulieren dan ook nog noodzakelijk? Dubbele administratie kun je schrappen!
   
 • Compacte groepsplannen
  Groepslannen zijn compacter te maken door middel van een schema op één A4’tje. Je noteert daarin de indeling van leerlingen die wat meer of juist minder aandacht nodig hebben. Maak wel vooraf schoolbreed afspraken over de procedure.
   
 • Geen plannen, maar post-its
  Een school op Zuid stopte met het schrijven van individuele plannen. In plaats daarvan markeert de leerkracht op de uitdraai van toetsgegevens welke leerlingen extra aandacht nodig hebben. Vervolgens geeft ze in de handleiding van het betreffende vak op een post-it de namen van de leerling.

Good practices: minder werkdruk

Tips voor time-management

Tijdens inspiratiesessies met leerkrachten deelden leerkrachten tips en ervaringen om slimmer om te gaan met hun tijd. 4 Tips:

 1. Mededelingen opsparen
  Deel mededelingen 1 keer per week en op een vast moment via de mail. Het geeft een hoop rust als mededelingen niet meer in veel losse berichten worden verzonden.

 2. 80/20-regel
  80% van je resultaat heb je meestal al na 20% van de tijd. De overige tijd ben je bezig met het mooier maken van je tussenresultaat. Neem eens genoegen met dat 80%-resultaat, dat scheelt een hoop tijd.
   
 3. Nakijken met de prikpen
  Multiple-choice-antwoordbladen van toetsen kun je op elkaar leggen. Tijdens het nakijken prik je het juiste antwoord aan. Vervolgens hoef je op de antwoordbladen van de leerlingen alleen maar te tellen hoeveel gaatjes er bij het (on)juiste antwoord staan.
   
 4. Taken top-3
  Geen lange to-do-lijst meer. Selecteer aan het begin/eind van elke dag een top-3 van taken die je zeker moet doen. Begin met de meest eenvoudige; iets afmaken geeft je een tevreden gevoel. Aan het eind van de dag ga je met een afgewerkte top-3 en een voldaan gevoel naar huis, in plaats van met een to-do-lijst met slechts drie vinkjes.
   

 

Over Ineke

Ineke Weenink stond 12 jaar voor de klas op BOOR-basisscholen. De afgelopen twee schooljaren deed ze in dienst van stichting BOOR onderzoek naar het veranderen van werkdruk en het versterken van werkplezier in het po. De voorbeelden en kennis die ze opdeed tijdens dit onderzoek deelt ze graag, zodat anderen er van kunnen profiteren. ‘Iedereen verdient werkplezier!’ vindt Ineke. En daarom verzorgt ze nu nog steeds workshops voor teams over werkdruk en werkplezier en verzorgt ze inspiratiesessies over slimmer werken in het onderwijs.

Ineke Weenink

 

 

 

 

Kijk voor meer info op de website van
Het begint met begrip: hbmb.nl.

 

Een reactie plaatsen