Maakplaats Conferentie voor de makers van de toekomst

Door Erik Ouwerkerk
, 3 april 2018

Leestijd: 6 minuten
 

Creëren, zelf doen, ontdekken, vallen en weer opstaan. Daar leer je van en het is nog leuk ook! Maakonderwijs wordt steeds populairder en is aan een opmars bezig. Maar er valt nog een wereld te winnen. Leraren, makers en ondernemers en de gemeente kwamen eind maart bij elkaar, om te zorgen dat jonge Rotterdammers zoveel mogelijk met hun hoofd én handen kunnen werken.

Peter Troxler trapt af als keynote speaker. Hij is onder andere verbonden aan Creating 010 en Duurzame Havenstad. In een vrij theoretische verhandeling legt hij een link tussen maakonderwijs, het begrip self-efficacy (Albert Bandura) en de growth mindset (Carol Dweck). Troxler stelt dat de rollen van leraar en leerling minder statisch zijn voor makers: ze kunnen op bepaalde momenten omdraaien.

Bouwkeet

Vervolgens brengt spreker Renée Marcelis, programmaleider van Bouwkeet,  de praktijk naar de zaal. De praktijk van Bospolder-Tussendijken om precies te zijn. De buurt is een van de armsten van Rotterdam met legio problemen maar de kinderen en jongeren uit de buurt maken in de Bouwkeet inmiddels zelf fietsen, computers en tassen, en dat zorgt voor nieuw elan.

Variatie

Beide presentaties geven een goede indruk van de diversiteit die de bezoekers te wachten staat. Op acht plekken in het RAAF-gebouw aan de Maashaven vinden tafelsessies plaats. De bezoekers denken hierin onder andere mee over deelname aan een energieplatform met do it yourself-zonnecellen, leren van het programmeertraject Creatieve Code, of ze wisselen met Peter Troxler verder van gedachten over maakonderwijs. Genoeg variatie dus.

Maakplaats Conferentie voor de makers van de toekomst

Techgranny

Judith Pietersma noemt zichzelf een techgranny – na 35 jaar ervaring als jeugdbibliothecaris vond ze niet de term techgirl meer zo van toepassing. ‘Hoe kunnen we de stad straks nog van dienst zijn?’ was haar vraag. ‘Want straks gaat het niet meer alleen om geletterdheid op papier, maar om digitale geletterdheid’,  stelt Pietersma.

Vanaf 1 juni zal de Centrale Bibliotheek haar maakplaats openstellen voor publiek. Wat er daarna volgt is moeilijk te voorspellen, maar de steun van Peter de Weerd (onderwijsmanager van het STC) heeft ze in ieder geval al: ‘Onze leerlingen kunnen helpen in de Maakplaats’, oppert hij. Het sluit perfect aan bij wat Peter Troxler tijdens zijn eerdere presentatie stelde: dat traditionele rolpatronen zullen omdraaien.

Maakplaats Conferentie voor de makers van de toekomst

Exclusief voor wijkbewoners

Makers buiten de wijk Bospolder-Tussendijken willen maar wat graag gebruikmaken van De Bouwkeet, blijkt tijdens een volgende zitting met Renée Marcelis en gebiedsnetwerker Marieke Hof. Helaas voor hen. Deze makerplaats is exclusief toegankelijk voor wijkbewoners. Maar hoe bereik je deze doelgroep?

Met een standaard marketingplan ga je geheid de mist in. ‘Een Facebookpagina gaat niet werken. Je moet de wijkbewoners zelf aanspreken’, stelt Hof. De moeders uit de buurt maken in De Bouwkeet inmiddels keramieken schalen. Die worden vervolgens weer door jongeren bezorgd bij hulpbehoevende families in de buurt.

Maakplaats Conferentie voor de makers van de toekomst

Nieuwe mentaliteit

Via de moeders vinden Marcelis en Hof een ingang naar de ouderkamers op school en de jongeren uit de wijk. Die laatste hangen niet meer op het pleintje rond, maar maken van oude wastrommels vuurkorven en barbecues. Ze zien in de nieuwe bouwplaats dat ze zelf iets kunnen maken, voor zichzelf en voor de buurt. Die mentaliteitsverandering nemen ze mee in hun dagelijks leven.

Perfect voor Rotterdam

Empowerment staat centraal voor gebiedsnetwerker Marieke Hof. Makeronderwijs is uiteindelijk veel meer dan techniek of handenarbeid. Het gaat om meer dan maken alleen. Het gaat om probleemoplossend vermogen, samenwerken en nog een hele rits andere 21th century skills. Maakonderwijs past zo gezien perfect bij Rotterdam.

foto: Aad Hoogendoorn

Een reactie plaatsen