Obs De Blijvliet op missie: Plasticvrij Water

Door Sanne van der Most
, 2 oktober 2019

Leestijd: 5 minuten
 

Plastic zakjes, snoeppapier, halfvolle colablikjes en zelfs complete computers inclusief toetsenbord. In de Rotte drijft van alles. Gelukkig wordt het wel steeds minder. Sinds de Plastic Whale Foundation kinderen op sleeptouw neemt in van plastic gerecyclede bootje, is het er wel een stuk schoner. Op 30 september was groep 8 van OBS De Blijvliet in Rotterdam Zuid aan de beurt.

De kade van de Crooswijksebocht staat vol met leerlingen gehuld in knaloranje zwemvesten. Na de uitleg van Sandra Danckaerts van Plastic Whale Rotterdam, van wie ze eerder ook al zogenaamde ‘plastic soep-lessen’ kregen, gaan ze een voor een de boot op. Vandaag gaan ze op plastic vissen.

OBS Blijvliet en Plastic Whale

Beet!

Het duurt een tijdje voor ze beet hebben. Het eerste deel van de vaarroute is blijkbaar al druk bevist. Dan ineens wordt ieders oog getrokken door een groot stuk bubbeltjesplastic. Schipper Hans vaart er direct naar toe en even later grijpt Dilara (11) het met haar grijper uit het water. ‘Door het eruit te halen helpen wij het milieu en de dieren en dat voelt goed. Maar het is ook gewoon heel erg leuk om te doen.' Na een paar chipzakjes en een halfvol colablikjes, drijft er ineens een toetsenbord langs de sloep. ‘Die is voor mij’, roept Lismaris (11). Ze probeert hem boven water te krijgen, maar hij glijdt weer weg. De tweede keer lukt het gelukkig wel.

OBS Blijvliet Plastic Whale

Bewustzijn creëren

Schipper Hans vaart tegenwoordig elke dag uit. Twee keer vaak wel. Bewustzijn creëren bij die jonge kinderen vindt hij mooi. ‘Je ziet ze soms echt schrikken van wat ze in het water tegenkomen en ook van het idee dat vissen en vogels die troep ook binnenkrijgen.’ De laatste tijd ligt er overigens wel wat minder rotzooi in de Rotte. ‘Voor de kinderen is dat soms jammer’, lacht Hans. ‘Maar voor ons is het natuurlijk een goed teken. Het zou geweldig zijn als ik mijn werk straks overbodig maak.’

OBS Blijvliet en Plastic Whale

Trots

De tocht van vandaag was nog wel hard nodig. Op de terugweg alweer, zien ze ineens een beeldscherm in het water hangen. Benjamin (11) duikt er meteen met zijn grijper op af. Het blijkt een zware kluif. Vol trots houdt hij zijn vangt in de lucht. ‘Misschien krijgen we hem wel weer aan de praat.’

OBS Blijvliet en Plastic Whale

Feestje met Niek en Sterre

De klas die het meeste plastic afval inzamelt en de meeste stemmen voor hun plasticvrije-school-idee verzamelt, krijgt november de Plastic Slim Award in ontvangst. Stemmen kan van 4 tot en met 19 november op missieplasticvrijwater.nl. De winnaar krijgt ene feestje in de klas met Niek Roozen en Sterre van Woudenberg uit Brugklas.

foto: Sanne van der Most

Een reactie plaatsen