Het laatste ROM ooit.

Rotterdam,
maandag, juni 8, 2020
 

In juni verschijnt de allerlaatste editie van het Rotterdams Onderwijs Magazine - beter bekend als het ROM. Inmiddels is het blad  bezig aan zijn 43e jaargang. Meer dan vier decennia van informeren en inspireren van  Rotterdamse professionals in opvang en onderwijs in tal van artikelen, rubrieken en foto’s. En dat stopt nu. 

In al die tijd ging het ROM door nogal wat ontwikkelingsfases. Hoeveel artikelen zijn er wel niet geschreven? Hoeveel journalisten, fotografen, columnisten, illustratoren, redactieleden en vormgevers werkten er voor het ROM? Soms kwam er een nieuwe hoofdredacteur, regelmatig was er verversing in de redactie- raad of een restyling van het blad. En we gingen online met romnieuws.nl, onze digitale nieuwsbrief en de social media accounts. Steeds weer nieuwe lichtingen Rotterdamse docenten deden hun verhaal. We deelden hoe scholen en instellingen zich ontwikkelden om elke keer maar weer antwoorden te vinden op veranderende tijden. Dat deden we graag: voortdurend nieuwe inspirerende ideeën en praktijkvoorbeelden vinden en die in goed leesbare artikelen presenteren.

Dit was de laatste keer. We geven het stokje door.

De afgelopen jaren werkte de gemeente Rotterdam aan de opbouw van Onderwijs010. Inmiddels vinden veel onderwijsprofessionals uit de stad hun weg naar de site en de bijbehorende social media. Vanaf volgend schooljaar geeft de CED-Groep niet langer het ROM uit. In plaats daarvan gaat de gemeente Onderwijs010 verder uitbouwen – uiteraard in samenwerking met Rotterdammers uit onderwijs en kinderopvang. 

Het is een spannende, maar ook uitdagende tijd voor het onderwijs. Door de scholensluiting- en heropening, afstandsonderwijs en anderhalvemeterklassen, veranderingen in toetsen en tentaminering moeten leraren snel schakelen en inventief te werk gaan. Juist in zo’n tijd is een sterke beroepsgroep in je eigen stad een goede hulpbron, om te sparren, om snel informatie uit te wisselen, om geïnspireerd te raken en om gewoon met mensen die dat snappen te delen wat je bezig houdt. Je vragen, je suggesties, je adviezen en je twijfels. Hopelijk wordt Onderwijs010 zo’n plek.