De ontwikkeling van jongens in het onderwijs

25 september 2019
 
Auteur: Lauk Woltering en Dick van der Wateren

Als voormalig onderzoeker van het sociale domein, besef ik maar al te goed hoe lastig het is onderzoeksresultaten te vertalen naar - evidence based - praktisch handelen van anderen. Voor de onderwijsonderzoekers ligt het niet veel anders. De auteurs van het boek De ontwikkeling van jongens in het onderwijs geven gedetailleerd aan dat er vele micro-, meso- en macrokrachten zijn met invloed op de schoolprestaties en het welbevinden van jongens. Dat zij hun aanbevelingen soms nauwelijks terugzien in de schoolpraktijk, verbaast mij niet.

Eén van de aanbevelingen om jongens beter tegemoet te komen in het onderwijs is meer aandacht voor competitief gedrag. Daar houden jongens van. Ik zou faire competitie opnemen in de lijst van 21ste eeuwse vaardigheden, want volgens mij houdt ook de jongste generatie meisjes van gezonde strijd.

In Hoofdstuk 9 Hoe kan het ook? wordt een aantal recente onderwijsinitiatieven, met -kennelijk werkende- oplossingen voor veel ‘jongensproblematiek’, casuïstisch behandeld. Een van de vernieuwende scholen die aan de orde komt is Agora, waar volgens de schrijvers de aanbevelingen over motivatie (van jongens) uit hoofdstuk 2 in praktijk zijn gebracht. Het is jammer dat het boek niet méér aandacht besteedt aan deze succesvolle initiatieven.

Lezen en kennis opdoen kan geen kwaad, maar je tijd kun je maar een keer uitgeven. Het boek bevat naar mijn mening te weinig concrete aanknopingspunten voor klassikaal en individueel handelen, om het de moeite en de tijd van lezen te gunnen.

 


Recensent

Tom van Doveren werkt als educator bij HET LAB Rotterdam. HET LAB Rotterdam biedt een plezierige en veilige maak- en leeromgeving voor kinderen en jongeren. Techniek staat er op de eerste plaats.

De ontwikkeling van jongens in het onderwijs - Woltering en Van der Wateren

Lees hier meer over het boek. 

Wil jij een boek recenseren?

We hebben altijd boeken die liggen te wachten op een recensent! Kijk hier voor het huidige aanbod.

 

Een reactie plaatsen