De sluipende crisis - Waarom het onderwijs niet beter wordt

25 februari 2019
 
Auteur: René Kneyber en Dorien Zevenbergen

Een mooi essay waarin de vinger vele malen op de zere plek gelegd wordt, maar waarin de focus sterk ligt op het PO en VO. Het voorwoord dat een goedkope reclame is voor de eerder geschreven boeken van Kneyber had achterwege gelaten mogen worden.

Chapeau voor de kennis van de schrijvers. De interpretatie van de genoemde rapporten, onderzoeken en de visie op het onderwijs vallen te betwisten, maar dit is zeker zinvol om ter overweging mee te nemen in een inhoudelijke discussie.

Op de kern van het verhaal is niets aan te merken. De extra miljarden die de afgelopen decennia in het onderwijs zijn gepompt leiden nergens toe, omdat ‘Den Haag’ de ogen sluit voor de realiteit. Geïnitieerd kabinetsbeleid moet binnen 4 jaar ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd worden en de opbrengsten ervan moeten geoogst zijn. Dit is niet in het belang van het onderwijs, maar in het belang van het kabinet en het ego van de betrokken bewindspersonen.

Het boek verwoordt mooie en treffende voorbeelden die de lezer aan het denken zetten. Bijzonder is wel dat de schrijver de schijnrealiteit van het bestuurlijk middenveld benoemt. Gezien de staat van dienst van de schrijver (René Kneyber) vraag ik me wel af hoeveel boter er op het hoofd van hemzelf zit.


Recensent

Gézina Trouw is docent bij Zadkine Spijkenisse en ambassadeur BVMBO (de beroepsvereniging voor opleiders in het MBO).

Lees hier meer over het boek.

 

Wil jij een boek recenseren?

We hebben altijd boeken die liggen te wachten op een recensent! Kijk hier voor het huidige aanbod.

Een reactie plaatsen