Het geheime leven van het tienerbrein. Hoe we onszelf uitvinden

19 juni 2019
 
Auteur: Sarah-Jayne Blakemore

Humeurig, onbetrouwbaar, gewelddadig: adolescenten worden vaak gestereotypeerd en vergruisd. Veelbekroond neurowetenschapper Blakemore is juist heel enthousiast over adolescenten. Dat komt volgens haar door hun hersenen, die op bijzondere wijze aan het transformeren zijn: ‘Pubers doen fantastische dingen. Dit brein moeten we begrijpen, verzorgen en vieren.’

Volgens haar is pubergedrag niet ondoordacht en destructief. Het heeft duidelijk een reden: het is een belangrijke fase voor de hersenontwikkeling. In deze periode vinden we onszelf namelijk uit.

Onderzoek naar het puberbrein is relatief jong, het is een trend van de afgelopen twee decennia. De laatste jaren zijn er dan ook aardig wat boeken over verschenen. Wat mij betreft hoort Blakemore bij die wetenschappers die de gave hebben om onderzoek leuk en smeuïg te maken. Ze beschrijft de ontwikkelingen van het jongerenbrein in heldere taal en gebruikt sprekende praktijkvoorbeelden. Eén hoofdstuk is speciaal gewijd aan het onderwijs en hoe je jongeren het meest cognitief uitdaagt.

Geen tijd om te lezen, maar wil je wel meer weten over het puberbrein? Bekijk dan één van haar TED talks.


Recensent

Evelyne Hurkmans werkt bij Buro Hurkmans & Houtman, gespecialiseerd in gezonde leefstijl projecten en leefstijl coaching in Rotterdam.

Het geheime leven van het tienerbrein Sarah-Jayne Blakemore

Lees hier meer over dit boek.

 

Wil jij een boek recenseren?

We hebben altijd boeken die liggen te wachten op een recensent! Kijk hier voor het huidige aanbod.

Een reactie plaatsen