Het Onderwijsvragenboek

21 januari 2020
 
Auteur: Claire Boonstra, Claudette de Graaf Bierbrauwer en Nanda Carstens

Het Onderwijsvragenboek is een boek dat aanzet tot nadenken over het onderwijssysteem. De schrijvers nemen je mee op reis. Deel 1 vertelt waar ons onderwijssysteem vandaan komt. Toen ik dit las kreeg ik ook het gevoel dat er iets moet veranderen. Heerlijk hoor, werken vanuit bekende kaders, maar is het nog van deze tijd?

In het tweede deel komen 21 onderwijsvragen voorbij. Ik herken ze allemaal en merk dat ik bij lang niet allemaal klaar ben voor het alternatief. Neem de vraag Waarom hebben we lange vakanties? Ik wist het antwoord eigenlijk niet, maar het wordt in het boek duidelijk uitgelegd. De voordelen (ontwikkelsprong) en nadelen (terugval) herken ik zeker. Maar ik merk dat ik niet klaar ben voor het alternatief, namelijk om het hele jaar door les te blijven geven.

Bij de vraag Waarom ligt de focus op de cognitieve ontwikkeling? kan ik mij wel vinden in de alternatieven. Op de school waar ik werk, kijken we ook naar de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen en hoe we dit goed naast het reguliere lesprogramma kunnen vormgeven.
Ik vond het heel leuk de antwoorden op al deze vragen te lezen. Ze zorgen stuk voor stuk interessante gesprekken aan de lerarentafel.

Deel 3 van het boek stelt dat we echt naar een nieuw onderwijssysteem moeten. Maar dat kost tijd. En wat doen we dan in de tussentijd? We kunnen al een goede stap in de richting maken door dit boek te lezen, er een paar vragen uit te halen en hier op de werkvloer mee aan de slag te gaan. Zelf zit ik ook flink ‘in het systeem’ en door het lezen van dit boek voel ik me nu meer geroepen om er iets aan te veranderen. Het huidige onderwijssysteem is niet meer van deze tijd. Mijn eerste stap is daarom dit boek op de koffietafel te leggen om collega’s te inspireren en het gesprek te starten.


Recensent

Petra van Haaren is docent op Het Passer College, een cluster 4 vso school.

Het onderwijsvragenboek

Lees hier meer over het boek.

Wil jij een boek recenseren?

We hebben altijd boeken die liggen te wachten op een recensent!

Kijk hier voor het huidige aanbod.

Een reactie plaatsen