Orde houden in het voortgezet onderwijs

29 maart 2020
 
Auteur: René Kneyber

Een willekeurige docent in het voortgezet onderwijs van gereedschappen voorzien om ordeproblemen aan te pakken in zijn werkomgeving. Dat is wat schrijver René Kneyber met deze brochure wil bereiken. Aan de orde komen: de eerste weken van het schooljaar, klassenmanagement, omgaan met leerproblemen en reageren op wangedrag.

Het boekje staat vol met waardevolle tips, zoals ‘Duurzaam reageren is de grotere problemen voorkomen door op de kleinere te letten.’ Natuurlijk kun je je bedenkingen hebben bij enigszins behoudende ideeën waarover je vanuit eigen ervaring wellicht anders denkt. Of bij de toon: alsof dit DE (enige) waarheid is. ‘Hij gaat nog niet aan de gang met allerlei werkvormen. Daarvoor zal de basisles eerst ingeoefend moeten zijn.’ En de website www.ordehoudeninhetvo.nl die aan dit boek gekoppeld is, werkt helaas niet meer.

Tóch is het boekje vooral heel inspirerend en… lekker dun! Niet alleen startende docenten kunnen er hun voordeel mee doen, het is ook inspirerend leesvoer voor ervaren docenten en lerarenopleiders


Recensent

Diana Rozendaal werkt als onderwijscoach bij Maandag en is docent Nederlands bij Luzac Rotterdam.

Orde houden in het VO René Kneyber

Lees hier meer over het boek.

Een reactie plaatsen