Wanneer krijgen we weer les?

22 januari 2020
 
Auteur: Paula van Manen

In een prettig geschreven boek neemt Paula van Manen ons mee in het perspectief van de docent in een nieuw onderwijsconcept. Paula is docent in het mbo; in de praktijk heet dat leercoach en studieloopbaanbegeleider. Termen die horen bij het onderwijsconcept ‘gepersonaliseerd leren’.

In haar boek Wanneer krijgen we weer les? beschrijft ze de eerste twee jaar van werken met dit concept. Ze laat zien hoe de docent zich verhoudt tot deelnemers en tot de organisatie. Vele dilemma’s komen er op de docenten af. En daarmee toont Paula hoe complex een vernieuwing is binnen een mbo-opleiding, of elke andere onderwijsorganisatie.

Al lezende hoopte ik op een happy end aan het einde van de beschreven twee jaren. Dat de vele tegenslagen toch tot een succesverhaal zouden leiden. Dat happy end volgt niet, wel het besef dat een onderwijsvernieuwing een zeer tijdrovend proces is. En dat de compromissen die er op alle vlakken gedaan worden vaak begrijpelijk, maar zeker niet bevorderlijk zijn.
Misschien kunnen we na schooljaar ’20-’21 een vervolg verwachten waarin een eindconclusie doorklinkt? Ik zou het graag lezen.


Recensent

Marieke van den Vlekkert-Maatje is werkzaam als senior beleidsadviseur onderwijs en kwaliteit bij de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO).

Lees hier meer over het boek.

Wil jij een boek recenseren?

We hebben altijd boeken die liggen te wachten op een recensent!

Kijk hier voor het huidige aanbod.

Een reactie plaatsen