Woef woef en nu je bek houden.

10 oktober 2019
 
Auteur: Ad de Jong

Een veelgehoord verwijt aan het huidige onderwijs is dat het een starre systeemwereld is die weinig meegaat in de echte leefwereld van jongeren. De titel van dit boek prikkelt dan ook direct. Het wekt de indruk dat de auteur andere professionele culturen uitgebreid heeft bestudeerd en vooraanstaande trainers uit die werelden heeft gesproken.

Helaas. De getrokken parallellen met de wereld van dieren en sport zijn erg oppervlakkig. De bestudering van de paardenwereld is gebaseerd op gesprekken met zijn dochtertje die op paardrijles zit. Aandoenlijk om te lezen, maar weinig diepgaand en het ontstijgt het cliché over het belang van non-verbaal leiderschap dan ook niet. De analogie van docenten die een ‘Cruijff’ of ‘van Gaal’ zijn is leuk, maar wederom erg makkelijk gevonden.

De auteur Ad de Jong heeft jarenlang in Rotterdam gewerkt als docent aan onder andere Codarts en de Pop-academie. Dit boek is eigenlijk een onsamenhangend geheel van memoires over zijn belevenissen en leermomenten. Erg leuk om te lezen voor insiders uit die tijd. Voor de buitenstaander is het boek weinig prikkelend en bovendien erg langdradig wegens slepende anekdotes, volledig uitgeschreven dialogen en een ondoorgrondelijke verhaalopbouw.


Recensent

Koen Istha is docent in het voortgezet speciaal onderwijs in Rotterdam.

Woef woef en nu je bek houden

Lees hier meer over het boek. 

Wil jij een boek recenseren?

We hebben altijd boeken die liggen te wachten op een recensent! Kijk hier voor het huidige aanbod.

Een reactie plaatsen