800 Rotterdamse jongeren maken samen kunst

Rotterdam,
3 december 2019
 

Op 14 december 2019 gaat de theatervoorstelling Lampje in première in het Maaspodium. Geïnspireerd op dit ontroerende verhaal over een dapper meisje, naar het vier maal bekroonde boek van Annet Schaap, gaan 800 Rotterdamse kinderen en jongeren droevige verhalen schrijven.

De tien mooiste verhalen worden songteksten, geschreven en gezongen door vijf bekende Nederlandse singer-songwriters, die ze spelen voor de leerlingen tijdens vijf Lampje-gala-avonden in het Maaspodium. De singer-songwriters zijn: Eefje de Visser, Julia Zahra, duo Nordgrond, Meindert Talma en Roufaida Aboutaleb.

Het voortraject: workshops

De 800 leerlingen krijgen drie workshops op school. De workshops worden gegeven door schrijvers en theaterdocenten. Ze werken met de kinderen aan het verzamelen van droevige verhalen en het vertalen ervan naar een tekst. Daarna zetten de kinderen hun verhaal in de juiste vorm (bijvoorbeeld een gedicht, een monoloog of een dialoog) en doen ze er theatrale spelopdrachten mee.

Kinderverdriet als kunstwerk

Vervolgens mogen de kinderen uit hun verhalen de zin kiezen die ze het mooist, het droevigst, het pakkends vinden. Deze zinnen zijn terug te lezen in een flessenpostwand in een kunstinstallatie. Ook worden de kinderen gefilmd als ze verdriet spelen voor de camera. Hiervan wordt een videokunstwerk gemaakt: het verdriet van Rotterdam. De flessenpostwand en het videokunstwerk met het verdriet van 800 Rotterdamse kinderen is voor het publiek van Lampje in het Maaspodium te zien van 12 tot en met 26 december 2019.

Lampje - 800 Leerlingen maken kunst van verdrietige verhalen

Singer-songwriters op gala-avonden

De 800 leerlingen bezoeken met hun klas in galakleding één van de vijf gala-avonden van Lampje in het Maaspodium. Tijdens elke avond worden twee winnaars bekend gemaakt. Hun droevige verhaal wordt omgezet tot een lied door een bekende Nederlandse singer-songwriter. Die worden tijdens het gala voor de twee winnaars, hun klas en alle andere aanwezigen gezongen als voorprogramma van Lampje.

Theatervoorstelling Lampje

Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een stormachtig avontuur terecht. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn. Lampje is een theateravontuur gebaseerd op het succesvolle gelijknamige boek van Annet Schaap. De theaterversie is een beeldende vertelling met een poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes.

Lampje - Annet Schaap

Lampje toert van 13 december 2019 tot en met 5 april 2020 door het land en wordt ruim 50 keer voor besloten schoolklassen (totaal 6.000 leerlingen) gespeeld.

Een reactie plaatsen