Basisschoolleerlingen verslaan maritieme experts met beste idee voor toekomst van energie

Rotterdam,
12 februari 2019
 

De ‘Zoutvanger' van Tom, Thijs en Wessel van basisschool St. Michaël uit Rotterdam, is door de bezoekers van de ‘Offshore Experience’ in het Maritiem Museum Rotterdam uitgeroepen tot het beste idee voor duurzame energie op zee in 2018. Hiermee verslaan de leerlingen onder andere studenten van TU Delft en technisch ingenieurs uit de maritieme industrie.

Deze voorjaarsvakantie krijgt de tentoonstelling Offshore Experience ‘nieuwe energie’ met acht nieuwe innovatie ideeën voor de toekomst van energiewinning op zee . Een jaar lang kunnen bezoekers stemmen op hun favoriet van 2019. In de voorjaarsvakantie is het Maritiem Museum ook op maandag open. 

Leerlingen St. Michaëlschool beste idee voor toekomst van energie

Zoutvanger 

De winnaars brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN waar zij een rondleiding krijgen en met een expert over hun idee kunnen sparren. Het idee van de leerlingen van basisschool St Michael, die inmiddels op de middelbare school zitten, is dat zij het zout uit het zeewater ‘vangen’ en gebruiken om energie op te wekken. Het water stroomt door een pijp met een temperatuur van 500 graden. Hierdoor verdampt het water en blijft het zout over. Het zout valt vervolgens op een metalen plaat die onder stroom staat. Door de stroom vindt er een chemische reactie plaats (elektrolyse) die het zout omzet in elektriciteit. Een deel van de opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om de installatie zelf van stroom te voorzien, de rest wordt via pijpleidingen naar het land vervoerd. 

Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers in de Offshore Experience stemmen op de acht nieuwe ideeën van basisschool- en technasia-leerlingen, studenten en maritieme experts.


Een reactie plaatsen