Boijmans brengt echte kunst de klas in

Rotterdam,
17 juli 2019
 

Rotterdamse scholieren hoeven de klas niet meer uit om echte kunstwerken uit de onschatbare Boijmans collectie te bekijken. Komend schooljaar kunnen scholen voor het eerst Boijmans-kunstwerken en museumdocenten ‘bestellen op locatie’.

Ruim negentig Rotterdamse schoolklassen hebben al aangegeven hier gebruik van te gaan maken.

Boijmans in de klas

Museum Boijmans Van Beuningen wordt de komende zeven jaar grootschalig gerenoveerd en vernieuwd. In deze periode zorgt het museum ervoor dat de collectie zichtbaar, bekend en levendig blijft onder scholieren en dat geen enkel kind (4-18 jaar) in Rotterdam op hoeft te groeien zonder stukken te zien uit de befaamde kunstcollectie van het Rotterdamse museum. Voordat de 151.000 kunstwerken in 2021 toegankelijk zijn in Depot Boijmans Van Beuningen, trekt een deel van de beroemde museumcollectie langs Rotterdamse scholen steeds in andere samenstelling.

Boijmans de klas in

Vanaf schooljaar 2019/2020 komen kunstwerken, museumdocenten en de art handlers op bezoek in de klas. Tientallen unieke kunstwerken zijn geselecteerd. Een primeur voor Rotterdam en de Nederlandse museumwereld. Scholen kunnen online via https://www.boijmans.nl/onderwijs een les boeken. Boijmans in de klas wordt mogelijk gemaakt door Stichting Saphir en enkele particuliere schenkers uit de Gezelschappen van Museum Boijmans Van Beuningen.

Extra dimensie

Sjarel Ex: 'Boijmans in de klas zorgt voor een extra dimensie om in een andere, eigen omgeving hoogwaardige kunstobjecten te bekijken, en te zien hoe je met een kunstwerk omgaat. Prachtig dat dit mogelijk is gemaakt.'

Boijmans de klas in

Voor po en vo

Primair en voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam kunnen vanaf komende maand een keuze maken uit verschillende Boijmans in de klas-lessen voor aanstaand schooljaar. Papegaai Paulo komt bij de allerkleinsten langs met sculpturen van dieren. Oudere leerlingen bekijken samen met ervaren museumdocenten echte 17e-eeuwse objecten of surreële kunstwerken. Ook wordt een les conceptuele kunst aangeboden.

Win win

Een aantal lessen zijn afgelopen maand getest op de Rotterdamse basisschool De Globetrotter in Katendrecht. Adjunct directeur, Jorn van Dam: 'Voor onze school is Rotterdam ons leslokaal en met Boijmans in de klas krijgen we de mogelijkheid om de stad naar binnen te halen. Voor ons een dubbele win. Niet alleen leren we van buiten het lokaal en wordt de kunst nog ‘echter’, we hoeven er ook nog eens niet voor te reizen.'

Boijmans de klas in

Pilot: maatwerk in samenwerking

Naast de lessen in de klas experimenteert het museum ook met andere vormen van kunst in de klassen. Voor een pilot is het museum een samenwerking aangegaan met De Theaterhavo/vwo in Rotterdam. Derdejaars vormgeefleerlingen maakten onlangs een tentoonstelling op school met twintig collectiestukken, te zien tijdens de Nationale Museumweek. In 2019 onderzoekt het museum op welke manier meer van deze samenwerkingsprojecten met scholen opgezet kunnen worden.

foto: Fred Ernst

Een reactie plaatsen