De Letterproeverij: Ouders op taalcursus met gratis kinderopvang

Rotterdam,
1 mei 2019
 

Stichting GroeiBriljant, Kinderopvang BijDeHand, Buurtwerk en Stichting Hoedje van Papier hebben de handen ineengeslagen. Met een nieuw en uniek concept ‘De Letterproeverij’ willen zij laagtaalvaardige ouders in Rotterdam op een leuke manier Nederlands leren.

De samenwerking tussen de verschillende organisaties is een unieke situatie: niet eerder was het mogelijk om een taalcursus te volgen en je kind gratis op te laten vangen. Elke Ronteltap is één van de pedagogisch medewerkers die de kinderen opvangt: 'Het is geweldig om dit te kunnen doen: we zorgen dat de kinderen een leuke tijd hebben en de ouders kunnen zich zonder zorgen focussen op de les. De eerste keer bleek wel wat spannend te zijn voor de kinderen. Daarom is er besloten om wat eerder te beginnen.' Samen met de ouders, kinderen en pedagogisch medewerkers worden er liedjes gezongen of wordt er een spelletje gespeeld. 'Zo geven we vooral de kinderen even de tijd om te wennen aan een situatie waarin de ouder er even niet is', vertelt Elke.

Meer dan een taalcursus

'Boodschappen doen is nu al veel makkelijker', vertelt Juanita trots. Vijf weken geleden begon zij samen met een aantal anderen vol enthousiasme aan de cursus. 'Een nuttig concept', stelt ook Myrthe Rensen, coördinator van het project bij Stichting Hoedje van Papier. 'De cursisten trekken na de les ook vaak met elkaar op. Dan gaan zij nog even samen door en helpen ze elkaar, erg mooi om te zien.' Het beheersen van de Nederlandse taal draagt ook bij aan de ouderbetrokkenheid. 'Ouders die de taal onder de knie hebben, zijn beter betrokken bij hun kind. Zo begrijpen zij wat hun kind op school leert en daardoor kunnen ze ook helpen wanneer dat nodig is. Bovendien kunnen zij tijdens een ouderavond nu prima verstaan wat er gezegd wordt en weten ze hoe kinderopvang in Nederland werkt', vertelt Myrthe.

Samen oefenen

De deelnemers werken namelijk niet alleen aan hun taalvaardigheid. Er wordt ook aandacht besteed aan hoe zij hun kind(eren) kunnen helpen in hun taalontwikkeling en er wordt uitleg gegeven over het kinderopvangsysteem in Nederland. Ook de deelnemers zijn enthousiast: 'Door De Letterproeverij leg ik makkelijker contact met andere ouders', zegt Almaz met een brede glimlach op haar gezicht. 'Ik ben pas op de helft en ik heb nu al veel nieuwe mensen ontmoet waardoor ik de taal blijf oefenen. Bovendien leert mijn zoontje dezelfde woorden, dus we oefenen vaak samen!' 

Meer info

Kijk voor meer informatie op de site van Stichting GroeiBriljant.

Een reactie plaatsen