Film over sexting gemaakt door leerlingen Lyceum Rotterdam

Rotterdam,
18 november 2019
 

Afgelopen vrijdag ging in filmtheater Kino de film Julia in première. Deze film, gemaakt door leerlingen van Het Lyceum Rotterdamheeft een boodschap voor jongeren over het ongewenst publiceren van naaktfoto’s op internet.

Van scriptschrijven, productie, camera, geluid, regie en muziek tot editing: dertien tieners, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, deden het allemaal zelf. Ook de sponsoring, fondswerving, communicatie en organisatie van de première namen zij voor hun rekening.

Julia 

Wanneer Julia ontdekt dat er naaktfoto’s van haar zijn verspreid, weet ze niet wat haar overkomt. Ze schaamt zich dood. De hele school kijkt haar na en de enige bij wie ze nog terecht kan, is haar beste vriendin Chloë. Samen proberen ze te ontdekken wie het gedaan kan hebben. Julia vraagt zich af of het haar ex is. Dan doet Julia een schrikbarende ontdekking.

Jongen van Lyceum Rotterdam maken film Julia over sexting

Heftige impact

Helaas zijn veel jongeren verslaafd aan hun telefoon en, nog veel erger, versturen naaktfoto’s, ook wel ‘sexting’ genoemd. Het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s gebeurt helaas nog vaak. Met onze voorlichtingsfilm Julia willen wij deze problemen onder jongeren bespreekbaar maken. In deze speelfilm zie je van dichtbij hoe heftig de impact is op iemand die dit overkomt. Het laat de gevolgen zien van het verspreiden van naaktfoto’s en wijst jongeren op de risico’s hiervan.

Schokkende gevolgen van sexting

Keno Aladjuz leerling van Het Lyceum Rotterdam bedacht de film en zegt hierover: 'Ongeveer een jaar geleden besloot ik een film te gaan maken over mobiele verslaving. Maar omdat dit onderwerp alleen niet echt heftig genoeg is om een hele film over te maken, besloot ik sexting er aan toe te voegen. De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk schokkender. Toen ik het concept rond had, werkte ik het uit samen met mijn klasgenoot Coen de Leeuwe. We hebben gekozen voor een speelfilm als format, omdat onze leeftijdgenoten (12-18 jaar) de doelgroep zijn. Zelf kijk ik ook veel liever naar een leuk verhaal dan naar een documentaire met droge feiten. En toen begin de uitdaging om een aantrekkelijk verhaal te schrijven, die ook nog enigszins voorlicht.'
Vervolgens werkten Keno en Coen het verhaal zo uit, dat de kijker ziet wat hoofdpersoon Julia doet en denkt. 'Op deze manier leef je makkelijker met haar mee,' legt Keno uit.

Helemaal zelf 

In totaal werkten zo'n tachtig mensen mee aan de film. Keno: 'Coen en ik wierven iedereen zelf. Iedereen die meedeed, deed dat vrijwillig en buiten schooltijd. Ik ben hen daar ontzettend dankbaar voor! Want ik had het echt niet zonder hen gekund.' De leerlingen leidden het hele project helemaal zelf, zonder coach of begeleiding. Wel kregen ze financiële steun van het Lyceum Rotterdam.

Online te zien

Vanaf vrijdag 22 november is de film ook online te zien op YouTube.
Bekijk nu alvast de trailer van de film Julia!

Een reactie plaatsen