Helft HAVO-scholieren heeft nekklachten

Rotterdam,
28 februari 2019
 

De helft van de havo-scholieren heeft klachten aan de nek, schouders of polsen, zo blijkt uit recent onderdoek van de RSI-vereniging en Hogeschool Rotterdam. Voor dit onderzoek zijn 84 havo-scholieren en mbo-studenten ondervraagd. 

64% heeft nek-en/of schouderklachten en 57% heeft rugklachten. Een derde ondervindt bovendien dagelijks of regelmatig ongezonde stress. Werken met laptops of tablets, stress en onvoldoende bewegen zijn belangrijke oorzaken van RSI-klachten.

Richtlijn ruim overschreden

De landelijke richtlijn voor beeldschermtijd is, volgens Mediaopvoeding.nl 3 uur per dag voor scholieren en jongeren ouder dan 12 jaar. De onderzochte scholieren overschreden dit ruim: 4 uur tot 6 uur per dag beeldschermtijd op school. Huiswerk, wat ook op de laptop moet, en privégebruik moeten daar nog bij opgeteld worden.

RSI onderbelicht

De ondervraagde docenten zeggen dat er nauwelijks aandacht is voor RSI. Van de scholieren geeft tweederde aan niet bekend te zijn met de risico’s op RSI-klachten. Een docent geeft aan dat er zoveel jongeren zó vaak hoofdpijn hebben dat het als normaal wordt gezien.

Erkende beroepsziekte

En dit terwijl RSI een erkende beroepsziekte is. Een leraar met RSI kan naar de bedrijfsarts en werkaanpassingen krijgen. Leerlingen en studenten met dezelfde risico’s en dezelfde klachten moeten het zelf uitzoeken. In de cijfers van de NIVEL Zorgregistraties is er vanaf 2013 een stijging te zien in het aantal jongeren dat met nek- en rugklachten bij de fysiotherapeut/oefentherapeut komt.

Toch dendert de digitalisering voort. Boeken maken plaats voor digitaal lesmateriaal, toetsen moeten op de laptop en laptop-lessen rukken op. Digitalisatie scheelt (nakijk)werk voor de leerkrachten. De leerkracht ontlasten door scholieren te overbelasten kan echter niet de bedoeling zijn.

Top 4 preventietips van de scholieren

  1. Goede houding aannemen
  2. Minder werken op de laptop of telefoon
  3. Genoeg bewegen en sport
  4. Geschikte stoelen kiezen

De onderzoekers adviseren om een bewustwordingscampagne op te starten, specifieke lesprogramma’s op te zetten en preventie-workshops te geven.

Cijfers en feiten

Actuele feiten en cijfers vind je op de site van de RSI Vereniging

Een reactie plaatsen