Kinderen van basisschool Müllerpier plegen een ‘Troep-Coup’

Rotterdam,
10 juni 2019
 

Woensdag 12 juni gaat groep 7 van de basisschool Müllerpier de troep op straat te lijf met het nieuwe initiatief ‘Troep-Coup’ om spelenderwijs circulariteit te ervaren. Troep-Coup is ontwikkeld voor het basisonderwijs voor kinderen tussen 9 en 12 jaar en heeft de intentie om de kinderen op een positieve manier kennis te laten maken met duurzaamheid, wetenschap en techniek.

Troep-Coup maakt een jonge generatie bewust van zwerfafval in eigen leefomgeving en de rol die ze daar zelf bij spelen. We laten kinderen ontdekken dat zwerfafval materialen zijn die nieuwe functies, een nieuwe waarde en een nieuw verhaal kunnen hebben. Vanaf het nieuwe schooljaar wil Troep-Coup zoveel mogelijk Rotterdamse kinderen in het onderwijs en in de naschoolse opvang bereiken.

Verhaal

De kinderen gaan een buitenaards wezen helpen dat vanaf de meest duurzame planeet op Aarde terecht is gekomen, nadat de mens troep op zijn planeet ‘Zirkularki’ achter gelaten heeft. De koning van deze planeet heeft hem gestuurd om de Aardlingen de boodschap over te brengen dat ze hun troep bij zich moeten houden. Eenmaal op Aarde ziet het minuscule wezen geen kans om die boodschap aan de mens over te brengen. Hij wordt ‘aangevallen’ door vallende blikken, peuken en andere troep en hij wil het liefst direct terug naar zijn eigen planeet. Maar zonder een vliegobject komt hij niet weg. Zo’n vliegobject kan echter prima van aardse grondstoffen gebouwd worden.

De game

Hier komen de kinderen van de Müllerpier in het spel. In teamverband gaan ze op pad als data-spotters, tablet-piloten en grondstof-bewakers. Ze zijn uitgerust met tablets, tassen en grijpers om het zwerfafval en data hiervan rondom de Müllerpier te verzamelen. Met de verzamelde data kan in de app een vliegobject worden gebouwd dat de kleine alien weer thuis kan brengen.

Zwerfafval data

Terug in de klas  worden de verzamelde data vertaald naar heldere datavisualisaties die de kinderen op het digibord inzicht geven in de hoeveelheid en de soorten gevonden ‘grondstoffen. In mei hebben de kinderen uit groep 7 van de Daltonschool De Margriet met 

Kinderen van basisschool Müllerpier plegen een ‘Troep-Coup’

Troep-Coup in 40 minuten 228 stukken zwerfafval gevonden waarvan 40% plastic was. We zijn benieuwd hoeveel zwerfafval de kinderen van de Müllerpier tegenkomen, verzamelen en vastleggen.

Recyclen en uitvinden voor een afvalvrije toekomst

Twee dagen later gaan de kids de verzamelde, bruikbare materialen recyclen. De kinderen kiezen afhankelijk van hun talent en interesse zelfstandig uit de diverse missies om het verzamelde materiaal te hergebruiken. In aansprekende opdrachten worden de kids uitgedaagd om met het verzamelde materiaal te bouwen, te dromen en oplossingsgericht te denken, te onderzoeken of juist actie te voeren voor een afvalvrije toekomst. Bijvoorbeeld door uitvindingen voor de toekomst te bouwen waarbij zwerfafval met techniek wordt gecombineerd. Of door ze te laten onderzoeken hoe de natuur met ‘afval’ omgaat en wat de term biomimicry eigenlijk inhoudt.

Kinderen van basisschool Müllerpier plegen een ‘Troep-Coup’

Een reactie plaatsen