Kinderen vieren taalfeest met De Schoolschrijver

Rotterdam,
28 mei 2019
 

Bijna 200 kinderen van 3 basisscholen uit Rotterdam vierden maandag 27 mei het slotfeest van De Schoolschrijver in de Centrale Bibliotheek. In het Bibliotheektheater en diverse zalen lazen kinderen uit groep 4 tot en met 8 aan elkaar voor uit eigen werk, speelden taalspelletjes en vertelden verhalen.

De scholen hebben de afgelopen maanden meegedaan aan het landelijke halfjaarprogramma van De Schoolschrijver, dat is ontwikkeld voor scholen waar veel kinderen een taalachterstand hebben. De Schoolschrijver verbindt zich aan een school en zet allerlei creatieve technieken in om de fantasie van de kinderen aan te wakkeren, hun woordenschat te vergroten en interesse voor lezen te stimuleren.

Oorverdovend applaus

Tijdens het slotfeest namen de vier deelnemende kinderboekenauteurs (Simone Arts, Enne Koens, Annemarie van den Brink en Marlies Verhelst) afscheid van ‘hun’ scholen, de J.A. Bijlooschool, de Oscar Romeroschool, OBS  Pierre Bayle en De Piloot.  Na een wervelend optreden van Roman de Goochelaar zijn de schrijvers met een oorverdovend applaus bedankt voor de geweldige maanden.

Lezen is een feestje

‘Een op de drie 10-jarigen vindt lezen stom of saai. Maar een kind dat niet leest op de basisschool, staat stil. De woordenschat groeit niet. Kinderen die niet lezen krijgen meer moeite met zinnen formuleren, met schrijven, met de wereld om hen heen begrijpen. Een op de 10 kinderen in Nederland wordt later laaggeletterd en kan zich niet goed redden in de maatschappij. Dat is zorgwekkend. Lezen moet daarom weer een feestje worden,’ zegt Annemiek Neefjes, oprichter van De Schoolschrijver.

Machtig wapen

Leesplezier blijkt een machtig wapen tegen taalachterstand en dreigende laaggeletterdheid. Scholen die de afgelopen jaren aan het halfjaarprogramma hebben deelgenomen, signaleren bij veel leerlingen meer creativiteit en zelfvertrouwen in hun werk, en een vooruitgang in taalvaardigheid.

Slotfeest schoolschrijver

Toekomst van kwetsbare leerlingen

Stichting De Schoolschrijver investeert in de toekomst van kwetsbare kinderen. Meer dan 10.000 kinderen, op 50 basisscholen in heel Nederland, worden dankzij De Schoolschrijver aantoonbaar sterker in taal. Bibliotheek Rotterdam biedt scholen de kans om het onderwijs in leesvaardigheid naar een hoger niveau te brengen, met als doel het verhogen van leesplezier bij leerlingen. Samen bieden we de vier Rotterdamse scholen het programma De Schoolschrijver, waar ook ouders en leerkrachten actief bij zijn betrokken. Bibliotheek Rotterdam zorgt voor begeleiding en bijbehorende, goedgevulde kisten met boeken.

 

Reacties (1)

  • Hoe kun je met je school meedoen?

    28 mei 2019

Een reactie plaatsen