Landelijke mbo-kwalificatiewedstrijd Skills Heroes bij Zadkine

Rotterdam,
21 januari 2020
 

Donderdag 23 januari 2020 gaan 16 mbo-studenten van verschillende scholen in Nederland met elkaar de strijd aan bij Zadkine. De opleiding Juridisch-administratief dienstverlener organiseert de gelijknamige nationale kwalificatiewedstrijd van Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor het mbo.

Zadkine-student Silvana Montijn is er helemaal klaar voor. Ze laat met haar deelname zien hoe trots ze is op het mbo.

Behoefte aan vakmensen

De maatschappij heeft vakmensen keihard nodig. Toch wordt er vaak nog een beetje neergekeken op mbo’ers. Silvana vindt dat onterecht. ‘Naar het mbo gaan is één van de beste keuzes die ik heb gemaakt. Ik leer zoveel en ben zo gegroeid. Dankzij het mbo kan ik bekijken of ik wel echt Rechten wil gaan studeren. Ik heb straks ook een voorsprong op het hbo, omdat het daar verder gaat waar het mbo stopt'.

Trots door Skills Heroes

Docent Ciska Broekhuizen: ‘Door hun deelname aan Skills Heroes merken de studenten dat ze ontzettend trots mogen zijn op het mbo. Het is alleen wel een flinke tijdsinvestering'. Daarom organiseert Zadkine de kwalificatiewedstrijd Juridisch-administratief dienstverlener dit jaar voor het eerst op school. 'We hopen dat de drempel om mee te doen hierdoor lager wordt. Bovendien willen we Skills Heroes opnemen in het curriculum, als onderdeel van het onderwijs. Dan kost het de studenten geen extra tijd'.

Belangrijk voor studenten

Volgens Silvana is het voor studenten belangrijk om mee te doen aan Skills Heroes: ‘Het staat heel goed op je cv en je ontwikkelt jezelf. Net als op school, leer je hoe je het rechtsgebied toepast in de praktijk, maar je moet zelf uitzoeken hoe je de opdracht aanpakt. Juist die uitdaging vind ik erg leuk’. Broekhuizen vult aan: ‘Sommige studenten krijgen na hun deelname aan de finale zelfs een baan aangeboden door bedrijven die het event sponsoren. En het is sowieso leuk om mee te doen aan een wedstrijd. Of je nu wint of niet, het is een enorme ervaring!’

Landelijke mbo-kwalificatiewedstrijd Skills Heroes bij Zadkine

Student Silvana Montijn

Goede voorbereiding

Het onderwerp van de wedstrijd, burgerlijk procesrecht, is best lastig. Daarom bereidt Silvana zich goed voor. Naast studeren is ze gaan praten met haar vakdocent en ze kreeg slimme tips van de student die vorig jaar 3e werd in de landelijke finale. Silvana weet nu hoe ze de opdracht strategisch kan aanpakken. Silvana: ‘Het helpt ook dat ik een week later een examen heb over dit onderwerp. Alles wat ik moet weten, valt samen met het examen. Meedoen aan Skills Heroes geeft een extra motivatie om mijn best te doen’.

Support

Als Silvana behoort tot de 8 beste kandidaten van de kwalificatiewedstrijd, gaat ze door naar de landelijke finale Skills The Finals. Daar maakt ze kans nationaal kampioen te worden in haar vakgebied. Toch is Silvana, ondanks wat gezonde spanning, niet zenuwachtig: ‘Thuis heb ik alle rust om te studeren en mijn moeder support me heel erg, zij houdt me rustig’.

foto: Rhalda Jansen

Een reactie plaatsen