Leerling Marnix Gymnasium wint verhalenwedstrijd Rotterdam Schrijft

Rotterdam,
22 mei 2018
 

Zo’n 275 verhalen over Rotterdam werden ingezonden voor de schrijfwedstrijd #RotterdamSchrijft, georganiseerd door de Bibliotheek Rotterdam, het gratis lees- en schrijfplatform Sweek, en boekhandel Donner. Een van de winnaars is de scholiere Felice de Man van het Marnix Gymnasium. Ook Vivian van Leeuwen, lerares Nederlands in spé, viel met haar gedicht in de prijzen. 

De winnaars overhandigden samen met het team van RotterdamSchrijft de bundel Rotterdamse verhalen persoonlijk aan burgemeester Aboutaleb, die één van de ambassadeurs van de wedstrijd is. Allen vertelden ze burgemeester Aboutaleb over hun werk. Felice vertelde geïnspireerd te worden door de verhalen van haar opa, Cor de Back. Ze schreef het verhaal ‘Het Bombardement 1940’.

Winnaars

De winnaars van de verschillende categorieën zijn: 

  • Ed Ridderbeekx - Hij won met ‘De Passagier’ de prijs voor het beste verhaal van Rotterdam.
  • Vivian van Leeuwen (beste gedicht) 
  • Felice de Man (beste verhaal tot 18 jaar)
  • Daniëlle Dob (populairste verhaal)
  • Marieke Schouten (beste non-fictie)
  • Edith Smit (beste fictie)

Rotterdamse scholier wint schrijfwedstrijd

Het Rotterdam Schrijft-boek

De verhalen van de winnaars, finalisten en ambassadeurs zijn opgenomen in ‘het Rotterdam Schrijft boek’. Het boek bevat verhalen over het oorlogsverleden, de haven, voetbal, immigratie en verhuizen uit andere steden. Over de strijd met 020, de ‘Reus’ van Rotterdam en alledaagse belevenissen in Rotterdam. Aan bod komen onder andere de Erasmusbrug, de Hef, de West-Kruiskade, het Noordereiland en Heijplaat. Het boek is te koop bij Donner en de webshop van Sweek en te leen bij de Bibliotheek Rotterdam. Van iedere auteur is ook de biografie opgenomen met daarbij hun favoriete Rotterdamse woorden. 

‘Het boek is een prachtige verzameling verhalen, een musthave voor iedere Rotterdammer. Daarom is het niet verassend dat de bundel al in de fictie top 10 terecht kwam bij Donner!’

Sabine van der Plas, medeoprichter Sweek

Rotterdam schrijft boek

Opbrengst naar verminderen laaggeletterdheid in Rotterdam

Rotterdam kampt met het hoogste percentage laaggeletterdheid van Nederland. Recent onderzoek wijst uit dat naar schatting 21% van de Rotterdamse populatie tussen 16 en 65 jaar heeft te kampen met laaggeletterdheid. Dit ligt veel hoger dan het landelijk gemiddelde van 12%. De opbrengst van ‘het Rotterdam Schrijft boek’ zal gaan naar initiatieven die de laaggeletterdheid in Rotterdam verminderen.

Over Sweek

Sweek is een open platform dat iedereen – overal ter wereld – in staat stelt om verhalen te lezen, te schrijven en te delen. Gemakkelijk, snel en gratis. Sweek maakt lezen en schrijven sociaal: lezers kunnen verhalen liken, volgen, van feedback voorzien en delen op sociale media. Schrijvers kunnen niet alleen online verhalen delen, maar deze ook in boekvorm publiceren en verkopen via Sweek Publishing.

Een reactie plaatsen