Modderdag in kinderopvang

Rotterdam,
22 juni 2020
 

Met je blote voeten springen in een modderplas, erin roeren met een stokje of de modder kneden tot een taartje. 29 juni 2020 is het ModderDag en staat het beleven van modder centraal.

Op de meer dan 60 locaties van KindeRdam doen we mee met ModderDag en ervaren kinderen hoe leuk en leerzaam het spelen in de natuur is. Niet alleen de kinderen gaan de modder in, maar ook de medewerkers!

International Mud Day

Op ModderDag zijn er wereldwijd honderduizenden kinderen actief bezig met de natuur. Mud Day ontstond in 2011 in Nepal en Australië om meer aandacht te geven aan de mogelijkheden van natuurbeleving voor kinderen. Inmiddels is International Mud Day een fenomeen geworden en doen verschillende landen uit de hele wereld mee, zoals de Verenigde Staten, Mexico, Australië, Tanzania, Schotland en Engeland. In Nederland is Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) de iniatiefnemer voor ModderDag. IVN wil kinderen de leukste natuurlessen geven. Dat is nu leerzaam en leuk, en later van groot belang voor het behoud van de natuur.

Modderdag bij Kinderdam

De modder in voor ontwikkeling

Bij KindeRdam doen we mee met ModderDag omdat we buitenspelen ontzettend belangrijk vinden. We brengen daarom de kinderen op speelse wijze dichter bij de natuur waardoor ze positieve natuurervaringen op doen. Ook vanuit pedagogisch oogpunt is het spelen met modder belangrijk voor kinderen, zo legt pedagoog bij KindeRdam, Gerdi Hartgerink in haar blog uit: 'Ten eerste voor de ontwikkeling van hun zintuigen en motoriek. Met alle zintuigen (voelen, ruiken, horen en zien) ervaren kinderen de modder. Het daagt uit tot bewegen. Tot voelen, wrijven, kneden, roeren, maar ook door de modder lopen, stampen, glijden.'

Daarnaast ontwikkelt het spelen met modder de fantasie, het inzicht en logisch denken. Er is over de hele wereld veel onderzocht waarom het belangrijk is dat kinderen buiten spelen en ook vies mogen worden. Wat blijkt? Het is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Spelen in de modder helpt je afweersysteem te versterken en verkleint de kans op (het ontwikkelen van) aandoeningen zoals astma, allergieën en overgewicht.

Modderige selfies

Voor kinderen is het fantastisch als volwassenen meedoen en ook vies worden. Dus ook onze pedagogisch medewerkers zullen op ModderDag lekker meespelen en vies worden. De werknemers op het Servicebureau van KindeRdam doen digitaal mee en delen die dag op de social media van KindeRdam hun meest modderige selfies.

Lees het volledige blog van pedagoog Gerdi Hartgerink: ModderDag, wat is daar nou leuk aan?

foto: Kinderdam

Een reactie plaatsen