Nacht van het Onderwijs: een bomvol programma

Rotterdam,
8 maart 2017
 

Vrijdag 31 maart vindt de Nacht van het Onderwijs plaats in diverse zalen van KINO: voor iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwijs in Rotterdam een feestelijke Nacht met debat, expertmeetings, films, optredens en nog veel meer vertier. Ook op andere plekken in de stad is het nodige te beleven!

De Nacht van het Onderwijs wordt gepresenteerd door Winfried Baijens, presentator van het NOS 8 uur journaal. De toegang is gratis, aanvang 20.00 uur. KINO is in de Gouvernestraat 129, Rotterdam.

Doorlopend programma
De hele Nacht van het Onderwijs vinden er doorlopend activiteiten plaats in de foyer en het entresol van Kino. Onder andere: TalkX (speciale solo-voordrachten door leerlingen van de Emmausschool), een voordracht door Stadsdichter Derek Otte, optredens van de HAVO voor Muziek en Dans, Correspondenten-theater, stand-up comedy van Kentheater en muziek van De Levende Jukebox. Ook is het mogelijk om van de Maakotheek meer te leren over 3D-printen, of op de foto te gaan in de Photobooth. Voor een kledingadvies kun je langs EduEnVogue. Lekker Fit word je volgens de nieuwe methode van Smart Breaks. Verder laat Meetup010 zien wat ze aan het bedenken zijn tijdens hun mega-expertmeeting.

KINO 1

 • 20.00 uur  - Theatervoorstelling ‘De Rotterdamse leraar makes it happen!’ van het Hofplein Theater
 • 22.00 uur - Het Grote Onderwijsdebat in aanwezigheid van wethouder Hugo de Jonge.
  In 3 ronden komen de volgende onderwerpen aan bod:
  Leraar verbetert leraar?’ In gesprek met Leraren met Lef over het ontstaan van de beweging, de redenen voor oprichting en de doorgemaakte groei.
  ‘Consultant verbetert leraar?’ Over het initiatief leerKRACHT, de ontwikkelingen die oprichter Jaap Versfelt in het onderwijs heeft doorgevoerd en de ervaringen van leraren die met de methode werken.
  ‘Man verbetert leraar?’ Bart Ongering (Meester Bart), de Fontys Hogeschool Kind en Educatie en Pabo Tilburg praten over de vraag waarom er toch zoveel leraren ‘juffrouw’ zijn en geen ‘meester’?
 • 23.30 uur  - Optredens van de Circusschool en de Popacademie van Codarts

 

KINO 2
In deze zaal zijn de hele avond verschillende sprekers en expertmeetings:

 • Paul Ketelaars, partner-architect bij architectenbureau Mecanoo heeft veel ervaring bij het ontwerp van leeromgevingen en heeft zich in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van de leeromgeving van de toekomst.
 • Filosoof Henk Oosterling.
 • Hamit Karakus, oud-wethouder Rotterdam en directeur Platform31, aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
 • Fotograaf Carel van Hees over talent en zijn ervaringen met onderwijs.
 • Paul Veldhuizen over de hockeyvereniging Feijenoord die kinderen in contact brengt met de sport die vaak als elitair te boek staat.
 • Roel Schrauwen van de Lucia Petrus MAVO over hoe hij zijn school wil veranderen.
 • Fred Roozendaal van Werken als een Paard, de organisatie die buitenschoolse activiteiten koppelt aan een leerprogramma.

 

KINO 3
In deze zaal worden de hele Nacht onderwijsfilms gedraaid waarbij de makers van de films aanwezig zijn voor een gesprek met bezoekers. En tussen de films door test je tijdens De Grote Onderwijsquiz je actuele kennis over onderwijs!

 • 20.00 uur - Pauze van The New School Collective, het verslag van een roadtrip door het onderwijs van Europa.
 • 23.00 uur - De Kinderen van juf Kiet van Petra Latatser-Czisch en Peter Lataster
 • 02.00 uur - Wat is het doel van onderwijs?, ingeleid door Claire Boonstra
 • 03.30 uur - Down to Earth van Jasja van den Brink.
 • 05.00 uur - De Lachende School.

 

Elders in de stad
Vooral voor leerlingen en hun ouders is tijdens de Nacht van het Onderwijs in de stad ook van alles te doen.

 • Vakcollege De Hef
  Een scala aan activiteiten, waaronder voordrachten, films, workshops spoken word, dans, theatersport, boetseren, graffity, stand up comedy en voetbal.
 • Scheepvaart- en Transportcollege
  Verschillende simulatoren uitproberen, waaronder de 360 graden full mission brugsimulator, de Binnenvaart radarsimulator en de Bulkkraansimulator. Een spectaculaire ervaring!
 • EIC Mainport Rotterdam (Educatief Informatiecentrum voor de haven en industrie in Rozenburg)
  Verschillende activiteiten en de mogelijkheid om via een begeleide rondtoer de dynamische haven zelf te beleven en te ervaren.
 • ECI
  Vanaf 16.00 tot 21.30 uur een programma voor po- en vo-leerlingen met de havencarrousel waarin o.a. de beroepenspeurtocht, een chemielab met spannende chemische proeven en de Rotterdamse Havenquiz onder leiding van TVRijnmond-presentator Dave van der Wal.
 • Het Erasmus Medisch Centrum
  Patiëntvrij Leerziekenhuis: hier kunnen schoolklassen een speurtocht doen naar de verschillende skeletonderdelen of ze brengen hun gewonde teddybeer naar het Patiëntvrije Leerziekenhuis voor een röntgenfoto, waarbij ze tegelijk leren een pootje te gipsen. Ook kunnen ze leren hoe je een operatietafel met instrumentarium opdekt, een mini-cursus EHBO volgen of leren met een 3D-bril hoe een versneller werkt.

Een reactie plaatsen