Nationale Voorleesdagen: Basisschool De Fontein opent leeshoek

Rotterdam,
21 januari 2020
 

Basisschool de Fontein heeft sinds vanochtend een leeshoek met een zwerfboekenkast, zodat de leerlingen makkelijk boeken kunnen lezen en delen met elkaar.

Wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal was aanwezig bij de opening en zette zelf ook een boek in de zwerfboekenkast: 'Het boek is Saartje Tadema, van Thea Beckman. Saartje is een meisje van zeven jaar dat in een weeshuis terecht komt en graag wil lezen. Maar in het weeshuis zijn nauwelijks boeken. Ze gaat op avontuur om toch te kunnen lezen...'

Nationale Voorleesdagen

De opening van de zwerfboekenkast van De Fontein loopt vooruit op de Nationale Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari. Op basisscholen, kinderdagverblijven en in bibliotheken en boekenwinkels is extra aandacht voor lezen en voorlezen. Zo worden er bijvoorbeeld voorleesontbijten op scholen georganiseerd.

Basisschool De Fontein opent leeshoek

Voorlezers

Twee Syriërs die net hun eigen Nederlandse taalcursus hebben afgerond, lezen woensdag 22 januari voor op twee basisscholen in Spangen en Delfshaven. Wethouder Bokhove leest op woensdag 29 januari voor in de Centrale Bibliotheek uit het boek De Moppereend, het kinderboek dat centraal staat tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Aandacht voor lezen

Aandacht voor lezen vanaf jonge leeftijd is belangrijk voor kinderen én ouders. Mogelijke taalachterstanden bij ouders kunnen dan ook ontdekt worden. Ouders kunnen dan hulp krijgen om hun taalvaardigheid te verbeteren. En daar hebben de kinderen ook voordeel van. Een kind dat opgroeit met ouders die moeilijk lezen of schrijven, heeft later een grotere kans om er zelf ook moeite mee te hebben. Veel ouders stoppen met voorlezen zodra kinderen zelf kunnen lezen. Om kinderen te stimuleren en uit te dagen om zelf te lezen, is het goed dat ouders ook aan hun oudere kinderen blijven voorlezen.

Een reactie plaatsen