Nederlandse basisscholen starten strijd voor plasticvrije wateren

Rotterdam,
9 september 2019
 

Stop Talking. Let’s Start Doing! Vandaag is het startschot gegeven voor vierentwintig basisscholen uit zes Nederlandse steden. Zij nemen deel aan de eerste editie van De Battle en strijden tegen elkaar voor plasticvrije wateren.

De wedstrijd is een initiatief van de Plastic Whale Foundation, met als doel jongeren bewust te maken van het plastic probleem en ze uit te dagen na te denken over creatieve oplossingen.

Handen uit de mouwen

Niek Roozen en Sterre van Woudenberg, bekend van hun rol in de serie Brugklas, inspireren de scholieren om zelf de handen uit de mouwen te steken. Vierentwintig klassen van vierentwintig verschillende scholen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Den Bosch en Groningen doen mee. 'De plasticsoep is een groeiend, wereldwijd, probleem. Maar als we met z’n allen aan de slag gaan, kunnen we een groot verschil maken!' zegt Niek Roozen.

Verzamel, Vis en Verzin

De Battle bestaat uit drie challenges: de klassen verzamelen zwerfplastic in de omgeving, verzinnen een creatief idee om hun school plasticvrij te maken én gaan plasticvissen op de boten van Plastic Whale. 'De boten waarmee we het water opgaan zijn gemaakt van opgevist grachtenplastic. Hiermee willen we de deelnemers aanmoedigen anders naar plastic te kijken. Het is een waardevolle grondstof waar je hele coole producten van kunt maken!', aldus Sarah de Beurs van de Plastic Whale Foundation.

Plastic Slim Award

De klas die het meeste plastic afval inzamelt en vist en de meeste stemmen voor hun plasticvrije-school-idee verzamelt, neemt in november de Plastic Slim Award in ontvangst. Stemmen op de ideeën kan van 4 tot en met 19 november via missieplasticvrijwater.nl. De overwinning wordt gevierd met Niek en Sterre; tijdens een spontane VISSA zetten zij het klaslokaal op z’n kop!

Missie Plasticvrij Water

De Battle is onderdeel van Missie Plasticvrij Water; het nieuwe activatie- en educatieplatform van de Plastic Whale Foundation voor jongeren uit groep 7 en 8. Via missieplasticvrijwater.nl kunnen zij zich aansluiten om zelf - middels bijvoorbeeld challenges, inzamelacties en spreekbeurten - in actie te komen tegen het plastic probleem.

Lees ook...

De drie basisscholen uit Rotterdam zijn niet de enigen die aan de slag gaan met plastic afval. Ook de studenten van het HMC maken iets moois met afval uit het water. Lees meer in het bericht Studenten vissen stad schoon voor Wereldhavendagen

Een reactie plaatsen