Nieuwe Montessori-peutergroep in Terbregge

Rotterdam,
24 september 2018
 

Kindercentrum Villa Terbregge en basisschool Montessori Terbregge zijn gezamenlijk een nieuwe peutergroep gestart in Nieuw Terbregge. De peutergroep is begin dit schooljaar gestart in een lokaal van de Montessorischool.

Deze Montessori-peutergroep is ontstaan door de toenemende samenwerking tussen Kinderopvang BijDeHand en Montessori Terbregge. Twee pedagogisch medewerkers uit het team van Kindercentrum Villa Terbregge (onderdeel van Kinderopvang BijDeHand) volgeden een opleiding, zodat zij met de peutergroep kunnen werken vanuit de Montessorigedachte: 'Help mij het zelf te doen'. De medewerkers prikkelen de nieuwsgierigheid en natuurlijke drang om nieuwe dingen te ontdekken. Zo leren de peuters, binnen een uitdagende omgeving, zelfstandig en zelfredzaam te worden. En worden ze voorbereid op de basisschool.  

Eerste kennismaking met Montessori

In de peutergroep raken de kinderen vertrouwd met de gebruiken, rituelen en werkwijze van de Montessorimethode. De kinderen wordt aangeleerd zelfstandig te werken en te leren. Zij bepalen zelf hun planning en tempo. Dat maakt dat kinderen, passend bij wie zij zijn, zelfstandig zich de lesstof eigen kunnen maken. Op de peutergroep wordt hiermee gestart waarna de kinderen hiermee verdergaan in groep 1.

Samenwerking tussen school en opvang

De samenwerking met Montessori Terbregge zorgt voor een doorgaande lijn in de ontwikkeling van de kinderen. Doordat de pedagogische uitgangspunten op elkaar zijn afgestemd, hebben de pedagogisch medewerkers van de peuteropvang dezelfde pedagogische insteek als de leerkrachten. Ook heeft de begeleiding van de kinderen dezelfde insteek en is er een intensieve samenwerking tussen peuteropvang en de groepen 1 en 2. Hierdoor is het een kleine stap van de peuteropvang naar school. Bovendien bevindt het kind zich in dezelfde vertrouwde omgeving.

Reacties (1)

  • Mooi nieuws, ik werk zelf ook op een montessori peutergroep in Heerhugowaard. Mischien leuk om ideeen met elkaar te delen?

    1 oktober 2018

Een reactie plaatsen