Rotterdamse leerling leest 4 mei voor in Kamp Westerbork

Rotterdam,
12 maart 2020
 

De Rotterdamse Vienne Haagoort, leerling van Melanchthon Schiebroek, leest op 4 mei een zelfgeschreven gedicht voor tijdens de nationale herdenking bij voormalig Kamp Westerbork. 

 

‘Over de schaduwkant van de straat,

lopen zij hun wegen,

bekende richtingen,

naar een onbekend doel.’

 

Zo begon Vienne Haagoort, tevens jeugd-stadsdichter van Rotterdam, afgelopen zaterdag de voordracht van haar zelfgeschreven gedicht Herdachte wegen, tijdens de finale van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei. Tien finalisten, waarvan twee van Melanchthon Schiebroek, streden in het Parkvilla Theater in Alphen aan de Rijn om een van de prijzen: het voordragen van hun zelfgeschreven gedicht op de Dam óf tijdens een van de herdenkingen in de voormalige kampen Amersfoort, Vught en Westerbork. 

leerling Melanchton Schiebroek leest gedicht voor op 4 mei

Diepe indruk

De tien gedichten, geschreven door vijftien- en zestienjarige scholieren, maakten diepe indruk op de vijfkoppige jury. Elk gedicht had het thema ‘herdenken’, maar toch waren ze alle heel verschillend verwoord. Opa’s en oma’s in de zaal waren ontroerd hoe deze jeugd, 75 jaar na de bevrijding, zulke mooie verbindingen kan leggen tussen toen en nu.

 

foto: Marieke Fränzel

Een reactie plaatsen