Wedstrijd voor maritieme profielwerkstukken

21 december 2018
 

Zeker voor Rotterdamse scholieren, met de maritieme wereld om de hoek, is de maritieme profielwerkstukkenwedstrijd iets om aan mee te doen. Ook dit jaar kunnen scholieren die een havo- of vwo-profielwerkstuk maken over een maritiem onderwerp deelnemen aan deze NISS Profielwerkstukkenwedstrijd. Hierbij krijgen ze toegang tot extra kennis én maken ze kans op een mooie geldprijs!

Hulp van studenten maritieme techniek Delft

Scholieren die een profielwerkstuk maken over een maritiem onderwerp kunnen zich aanmelden via www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl. Hier is ook een overzicht te vinden van de winnaars en onderwerpen van de vorige edities. Denk aan thema’s als energie winnen op zee, slimmer scheepsontwerp, autonoom varen, veiligheid op zee, verduurzamen van zeetransport, gebruik van data om vervoer over water efficiënter te maken.

Uniek aan deze wedstrijd is dat de deelnemende scholieren:

  • met inhoudelijke vragen terecht kunnen bij studenten maritieme techniek, aangesloten bij SG William Froude, aan de Technische Universiteit Delft.
  • een mooie geldprijs kunnen winnen. De eerste prijs bedraagt € 3.000, de tweede prijs € 2.000 en de derde prijs € 1.000. Genoemde bedragen gelden per profielwerkstuk.

Winnaar 2017-2018: verbeterde hydrofoil

De winnaar van de vorige editie, Tycho Melles, onderzocht en ontwierp een verbeterde hydrofoil voor een laser zeilboot. ‘Hydrofoils zijn een soort vleugels waardoor een boot als het ware kan vliegen’, vertelt Tycho, die zelf al drie jaar een laser zeilboot heeft en regelmatig meedoet aan zeilwedstrijden. ‘De bestaande hydrofoils zijn ontworpen met het gebruiksgemak als primaire focus. Daardoor verliezen de draagvleugels echter wel aan prestatie. Voor iemand met goede zeilkwaliteiten is een hydrofoil die beter presteert veel interessanter. Doordat de boot eerder uit water komt, krijg je veel sneller meer snelheid.’ Tycho won de wedstrijd in juli 2018, studeert nu Maritieme Techniek in Delft en bouwt nu met de hulp van sponsoren een prototype.

Derde editie

Dit is de derde editie van de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd. De eerste editie werd georganiseerd in 2016, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het NISS.

Netherlands Maritime Technology coördineert deze profielwerkstukkenwedstrijd in opdracht van het NISS. De wedstrijd heeft als doel jongeren enthousiast te maken voor een maritieme technische opleiding en een carrière in de maritieme sector.

Een reactie plaatsen